Afscheidshuis Boxtel

Afscheidshuis Boxtel…

Een compleet rouwcentrum, dat is het Afscheidshuis Boxtel. In het sfeervolle pand aan de Dukaat 5 bevinden zijn twee van elkaar gescheiden ruimtes. Een ruimte voor opbaring, waar de mogelijkeheid is om in rust en met privacy bij de overledene te zijn en afscheid te kunnen nemen. Daarnaast is er een grote woon/leef kamer om bezoek te ontvangen. Beide ruimtes staan voor een familie ter beschikking. Ook is er een verzorgkamer waar mensen ook gebalsemd kunnen worden. Met deze methode, thanatopraxie genaamd, kan het lichaam van een overledene voor een langere tijd worden geconserveerd. Er is dan geen koeling nodig en het lichaam blijft mooier. Het kan dan ook op een echt bed opgebaard worden, wat nabestaanden vaak prettig vinden.

De afscheidsruimtes zijn zo ingericht, dat de nabestaanden deze zelf helemaal naar hun zin kunnen maken en van alle gemakken zijn voorzien. Er is een eettafel, een zithoek en een volledige keuken met gevulde koelkast, een vaatwasser en een aanrechtje. Net zoals in de inrichting van de kamer. "Kunstwerken, schilderijen, foto's, tekeningen, een scooter, speelgoed, stoelen, je kunt het zo gek niet verzinnen of de ruimte kan ermee worden aangekleed", vertelt Willemijn. "Daarnaast hebben ze alles tot hun beschikking om er zorgeloos te kunnen verblijven en mensen te ontvangen. Het is een ontmoetingsplek, hún ontmoetingsplek. Zo kunnen de nabestaanden zo lang en zo vaak bij hun geliefde zijn als ze willen, zonder een afspraak te hoeven maken. Ze ontvangen een eigen sleutel om van het Afscheidshuis gebruik te kunnen maken wanneer zíj dat willen."

"Mensen kunnen zelf kiezen hoe ze hun verblijf vormgeven", vervolgt ze. "Het heel klein houden met een select gezelschap of de hele dag door bezoek ontvangen. Ze kunnen er samen herinneringen ophalen, verhalen vertellen, koffie drinken, muziek draaien, verdriet delen en gewoon samen zijn. De familie en vrienden van een overledene maken de ruimte en zijn daar om afscheid te nemen. Daar gaat het om. En dat doet iedereen zelf. Ze zeggen mij wat ze willen en dan ga ik kijken hoe we dat gaan realiseren. Ik bewaak wat wel en niet kan. Als er sprake is van een verblijf van meerdere dagen kom ik elke dag even langs om alles te controleren. We drinken dan een kopje koffie en door de informele sfeer komt er veel meer los. Ik kan dan heel goed inschatten wat ze wensen en mooi vinden en daar naar handelen."

Ook het definitieve moment van afscheid kan bij het Afscheidshuis plaatsvinden. "Op het eind zijn die mensen bij elkaar om wie het gaat", aldus Willemijn. "Zij hebben dan vaak nog een klein ritueel. Dan sluiten ze de kist en dat is dan het afscheid. Dat is heel mooi. Maar je kunt ook vanuit het Afscheidshuis vertrekken naar een viering in het crematorium, of in de kerk. Ook een persoonlijk afscheid in de tuin zien we, zeker sinds corona, steeds meer."

"Afscheid nemen kan op allerlei manieren; heel intiem, helemaal besloten of heel groots met van alles erop en eraan. Je kunt gebruik maken van een bijzondere auto, een uitvaartbus, een bakfiets, paard en wagen, noem maar op. Het kan op locatie, heel formeel en heel informeel met bijvoorbeeld een samenkomst waarbij iedereen die dat wil even iets kan zeggen of voordragen voor de overledene. Mensen worden steeds mondiger en weten heel goed wat ze willen. Aan mij de taak om te kijken wat mogelijk is en ze daarbij te helpen. Ik zeg altijd: alles kan als het maar praktisch uitvoerbaar is. Ik houd de regie en laat de nabestaande daarbinnen zelf regelen wat ze willen. Of ik doe het voor ze. Afscheid nemen is een ingrijpende gebeurtenis, daar besteed ik alle tijd en aandacht aan die nodig is."

Afscheidshuis Boxtel, Dukaat 5, 5283 PJ in Boxtel

Bakx Uitvaartzorg, 06-29176437, www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.afscheidshuisliempde.nl - info@afscheidshuisliempde.nlWillemijn Bakx
0629176437
www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.afscheidshuisliempde.nl
www.afscheidshuisboxtel.nl
Cookie instellingen