Vlindersluitingen

Vaak ervaren veel mensen het sluiten van de kist als een moeilijke stap op weg naar het definitieve afscheid. Je kunt het als familie samen doen, of met iedereen die aanwezig is. Het sluiten van de kist is een emotioneel moment. Dit is het directe afscheid nemen. Wanneer de kist is gesloten zul je elkaar niet meer zien. Het is een stap op weg naar het definitieve afscheid van de overledene.

 

Er zijn veel momenten waarop een kist gesloten kan worden. Na afloop van het rouwbezoek, voor de kerkdienst of in de aula van de crematiebijeenkomst. Toch kan het sluiten van de kist een mooi moment zijn. Samen met een laatste groet uitbrengen, de stof naar binnen slaan, de deksel op de kist leggen en deze met de knoppen sluiten.

Er bestaan vele soorten knoppen. Koper of hout en in vele verschillende vormen. Er kan een keuze gemaakt worden en vaak gebeurt dit ook wanneer familieleden op het einde van de afscheidsbijeenkomst de knoppen mee nemen als symbool  van het afscheid. De knoppen worden dan van de kist gehaald bij het graf of na afloop van de bijeenkomst in de aula. De kist wordt dan niet meer geopend doordat er bijvoorbeeld twee knoppen blijven staan.

 

 

Een prachtige sluiting is de vlindersluiting. Dit een een grote houten vlinder op de standaard kist. De vlindersluitingen worden blanco geleverd, maar kunnen worden beschilderd. Ze worden gemaakt in Noord-Pakistan, in een project van ex-verslaafden die zo een nieuw leven kunnen opbouwen. Soms nemen mensen de vlindersluiting, als herinnering aan de overledene mee om te bewaren. Daarom kan er ook een speciale kandelaar worden geleverd. 
Zowel de vlindersluiting als de kandelaar kosten 
€ 11,95 (exl. BTW en verzendkosten) per stuk.


geschreven door Willemijn Bakx

Cookie instellingen