Rouwkaarten

Rouw kaarten zijn voor veel familieleden heel belangrijk. Soms kom ik, na een melding, bij een familie en er liggen al rouwkaarten op tafel. De rouwkaart van vader, van een tante, van een neef. Zo moet het worden. 
Soms wil men er een persoonlijk tintje aan geven. Een lievelingsbloem, of een symbool wat bij de persoon past. Nadenken over hoe groot de foto mag zijn, wel of geen kader. 
Soms heeft men de rouwkaart al helemaal klaar liggen. Samen met de overledene is er over nagedacht. Samen is de kaart gemaakt, ook de tekst binnen.
 
Een rouwkaart krijgt zoveel aandacht van de familieleden. Ik weet niet of de ontvanger wel beseft hoe belangrijk deze rouw kaart is. Er is ook zoveel mogelijk. Vaak zijn mensen verbaasd dat er zoveel meer mogelijk is bij rouwkaarten. Vroeger leken alle kaarten immers op elkaar. Lange tijd wordt elke rouwbrief gedrukt op de voorkant van een dubbelgevouwen papier met een grijs (rouw)randje. Deze kaarten worden nog steeds gebruikt, maar daarnaast kan men kiezen uit een verscheidenheid aan voorbedrukte afbeeldingen en is er veel meer mogelijk wat betreft lettertype, letterkleur en formaat van de kaart. Ik maak gebruik van zowel voorbedrukte als blanco kaarten in diverse formaten. De blanco kaarten bieden de mogelijkheid tot òf alleen tekst òf een tekst met toevoeging van een eigen afbeelding. Zo ontstaat er een unieke rouwkaart, een die juist bij die persoon past. Het is ook een stukje afscheid nemen en een stukje loslaten. 
 
geschreven door Willemijn Bakx
Cookie instellingen