Rouw auto

Een uitvaartbus.

Wat doe je als vader komt te overlijden en hij wil het afscheid op zijn manier vorm geven. Het is goed je te realiseren dat je ook bij een uitvaart buiten de vaste kaders kunt denken. Een begrafenis-met-plechtigheid-in-de-aula-en-condoleance-met-koffie-en-cake-na, is wat veel mensen zich wensen, maar hoeft lang niet voor iedereen passend te zijn. 

Gelukkig is het de laatste jaren mogelijk geworden om een persoonlijke uitvaart ook echt persoonlijk te maken. Er zijn veel mogelijkheden, het is alleen belangrijk dat de familie op de hoogte is van alle mogelijkheden en dus een eigen keuze kan maken.

Ik maakte een keer kennis met een man die zelf zijn afscheid wilde vormgeven. Hij had namelijk een enorme hekel aan sprekers die van die prachtige verhalen gingen vertellen. Dat wilde hij absoluut niet. Hij koos dus voor een afscheidsbijeenkomst met een hapje en een drankje in een ruimte waar ook zijn kist zou staan. Hij wilde graag dat er over hem gesproken zou worden op een informele manier in een kleine kring. Dus gewoon in een gesprek. Na afloop van de bijeenkomst koos hij voor een uitvaartbus. Een uitvaartbus waar zijn kist in stond en zijn naaste familie plaatsnam. De uitvaartbus maakte een rondrit die vooraf door hem bepaald werd. Waar hij geboren was, waar hij getrouwd was, waar hij gewoond had, waar zijn bedrijf was geweest en waar zijn bedrijf nu is. In de uitvaartbus werd er een toost op hem uitgebracht en was zijn favoriete muziek te horen. Daarna ging de uitvaartbus naar het crematorium voor een crematie zonder aula dienst, maar een directe crematie in bijzijn van zijn familieleden.

Ik heb, samen met zijn familie, gelukkig alles naar zijn wens kunnen uitvoeren. Het werd een uitvaart die veel indruk op me maakte. Niet alleen omdat het afscheid liefdevol was, maar ook door het respect dat door alle aanwezigen op de afscheidsbijeenkomst getoond werd.


geschreven door Wiillemijn Bakx

Cookie instellingen