Artikel MooiBoxtel over Bakx Uitvaartzorg

Uniek afscheid bij Bakx Uitvaartzorg


Liempde - Nabestaanden een eigen keuze laten maken voor een passend afscheid van hun dierbare, dat is waar het bij Bakx Uitvaartzorg om draait. Van de invulling van de dienst, de locatie waar deze plaatsvindt en hoe men daar naartoe gaat tot de vormgeving van de kaart, de muziekkeuze en de manier van opbaren. Op dat gebied heeft Bakx sinds kort de keuzemogelijkheden uitgebreid. Naast bijvoorbeeld thuisopbaring of in een rouwcentrum, thanatopraxie (een lichte vorm van balseming) het gebruik van een koelruimte of koelplaat of koeling door middel van graszoden biedt de Liempdse uitvaartverzorging nu als enige in de regio Boxtel de Bio Sac 200-methode. Een conserveringstechniek waarbij geen koelruimte of -plaat nodig is, die geen energie kost en 100 procent natuurlijk is. Hoe dat werkt? Met kleine zakjes actieve koolstof en geïmpregneerde klei.
Nog even zitten, een hand vastpakken, een intiem moment, een verhaal vertellen; afscheid nemen van een overledene doet iedereen op zijn eigen wijze. Dat komt zeer nauw, het gaat immers om de laatste momenten die men met een dierbare doorbrengt. Hoe iemand wordt opgebaard, speelt een belangrijke rol in het afscheidsproces, weet Willemijn Bakx van Bakx Uitvaartzorg. Niet alle nabestaanden voelen zich prettig bij een koelruimte of -plaat. Bio-Sac 200 stelt mensen in staat zonder deze 'koude' methode hun dierbare nog even bij zich te houden. 
"Elk afscheid is uniek", benadrukt Willemijn. "Je hebt te maken met de wens van de overledene, maar ook met de wensen van de familie. Daarom geef ik advies en licht ik de verschillende mogelijkheden toe, ook voor de manier van opbaren uiteraard. Zo kunnen nabestaanden kiezen wat het beste bij hen en bij hun dierbare past. Ik voer vervolgens uit wat de familie wil."


Bio Sac 200
Bakx heeft zeer goede ervaringen met Bio Sac 200: "Ik zie dat een lichaam mooier blijft. En het voelt heel natuurlijk aan, niet stijf. Laatst heb ik zelfs een overledene met een paar kussens in de rug een beetje overeind gezet, dat wilde de familie graag. Dankzij Bio Sac 200 ging dat perfect. Met een koelplaat kan dat natuurlijk niet."
De methode is milieuvriendelijk, relatief goedkoop en eenvoudig in gebruik. "Er worden zakjes Bio Sac 200 op het lichaam geplaatst en dat is alles", aldus Willemijn. "De zakjes werken als een filter waardoor het lichaam wordt gepreserveerd. Ongeveer hetzelfde als een lichte balseming, maar dan zonder ingrepen in het lichaam." En dat werkt echt zonder koeling? "Ja, het is moeilijk voor te stellen, maar het werkt echt goed", vertelt de Liempdse uitvaartverzorgster. "Ook midden in de zomer als het buiten 35 graden is."
Het is voor Bakx belangrijk dat ze families voor Bio Sac 200 kan laten kiezen, zoals ze hen in alles hun eigen keuzes wil laten maken. "Ik weet van te voren niet wat ik kan verwachten", vertelt ze, "maar bij een uitvaart kan in principe alles. Daar doe ik mijn uiterste best voor." De familie van de overleden bepaalt wat er gaat gebeuren, Willemijn zorgt voor de uitvoering en bewaakt het hele proces. Ook op financieel gebied houdt zij de vinger aan de pols. "Mensen hebben in zo'n zware periode wel wat anders aan hun hoofd dan de kosten, maar ik wil zeker niet dat zij voor verrassingen komen te staan", aldus Bakx. "Daarom houdt ik ze telkens op de hoogte van wat de kosten van de gemaakte keuzes zijn." Ik houdt sowieso nauw contact met de familie, loop elke dag minimaal een keer binnen om samen met met hen te kijken hoe het met de overledene gaat. Als zij bijvoorbeeld vinden dat het tijd is om de kist te sluiten, dan zorg ik dat dat kan en trek ik mij terug. Zo kunnen zij op hun eigen manier en in hun eigen tempo afscheid nemen, met de mensen die zij daar graag bij willen hebben.   
Bij de Allerzielen-mis op vrijdag 2 november in de Sint-Jans Onthoofding kerk in Liempde is Willemijn Bakx aanwezig. Mensen zijn dan van harte welkom om haar vragen te stellen over Bio Sac 200 of over Bakx Uitvaartzorg. ook is meer informatie te vinden op www.bakx-uitvaartzorg.nl.  
 

Cookie instellingen