Afscheidshuis Boxtel

ARTIKEL IN DE ROUWSPECIAL VAN MOOIBOXTEL......

Zorgeloos afscheid nemen op geheel eigen wijze


Bakx Uitvaartzorg opent Afscheidshuis Boxtel aan de Dukaat 5


Boxtel - Sinds 2018 biedt uitvaartonderneemster Willemijn Bakx met Afscheidshuis Liempde nabestaanden een bijzondere plek waar zij op geheel persoonlijke wijze afscheid van hun overleden dierbare kunnen nemen. Al snel ontstond de wens om ook zo'n warme, persoonlijke afscheidsruimte in Boxtel te openen. Nu is het zover; na een lange zoektocht vond zij het ideale pand en opent Afscheidshuis Boxtel  de deuren aan het Dukaat 5.


De lange zoektocht was nodig omdat ze veel eisen stelt aan het ideale pand, aldus Willemijn Bakx: "De ruimte moet passen bij mijn wensen en bij alle mogelijke wensen van de nabestaanden. Het moet een ruimte zijn waarin ik kan werken en overledenen kan laten verzorgen. En waarin ik de familie en vrienden van de overledene letterlijk de ruimte kan geven om op hun persoonlijke manier afscheid te nemen. Mensen moeten zich de ruimte eigen kunnen maken en zich er op hun gemak voelen. In alle privacy. Voor een middag, een dag of meerdere dagen, waar zij zelf behoefte aan hebben."


Een compleet rouwcentrum, dat is het Afscheidshuis Boxtel. In het sfeervolle pand aan de Dukaat 5 bevinden zijn twee van elkaar gescheiden afscheidsruimtes. Ook is er een koeling en een verzorgkamer waar mensen ook gebalsemd kunnen worden. Met deze methode, thanatopraxie genaamd, kan het lichaam van een overledene voor een langere tijd worden geconserveerd. Er is dan geen koeling nodig en het lichaam blijft mooier. Het kan dan ook op een echt bed opgebaard worden, wat nabestaanden vaak prettig vinden.


De afscheidsruimtes zijn zo ingericht, dat de nabestaanden deze zelf helemaal naar hun zin kunnen maken en van alle gemakken zijn voorzien. Er is een eettafel, een zithoek en een volledige keuken met gevulde koelkast, een vaatwasser en een aanrechtje. Met een kamerscherm kan de overledene een beetje apart worden gezet, mochten mensen dat willen, maar daarin zijn ze helemaal vrij. Net zoals in de inrichting van de kamer. "Kunstwerken, schilderijen, foto's, tekeningen, een scooter, speelgoed, stoelen, je kunt het zo gek niet verzinnen of de ruimte kan ermee worden aangekleed", vertelt Willemijn. "Daarnaast hebben ze alles tot hun beschikking om er zorgeloos te kunnen verblijven en mensen te ontvangen. Het is een ontmoetingsplek, hún ontmoetingsplek. Zo kunnen de nabestaanden zo lang en zo vaak bij hun geliefde zijn als ze willen, zonder een afspraak te hoeven maken. Ze ontvangen een eigen sleutel om van het Afscheidshuis gebruik te kunnen maken wanneer zíj dat willen."


"Mensen kunnen zelf kiezen hoe ze hun verblijf vormgeven", vervolgt ze. "Het heel klein houden met een select gezelschap of de hele dag door bezoek ontvangen. Ze kunnen er samen herinneringen ophalen, verhalen vertellen, koffie drinken, muziek draaien, verdriet delen en gewoon samen zijn. De familie en vrienden van een overledene maken de ruimte en zijn daar om afscheid te nemen. Daar gaat het om. En dat doet iedereen zelf. Ze zeggen mij wat ze willen en dan ga ik kijken hoe we dat gaan realiseren. Ik bewaak wat wel en niet kan. Als er sprake is van een verblijf van meerdere dagen kom ik elke dag even langs om alles te controleren. We drinken dan een kopje koffie en door de informele sfeer komt er veel meer los. Ik kan dan heel goed inschatten wat ze wensen en mooi vinden en daar naar handelen."


Ook het definitieve moment van afscheid kan bij het Afscheidshuis plaatsvinden. "Op het eind zijn die mensen bij elkaar om wie het gaat", aldus Willemijn. "Zij hebben dan vaak nog een klein ritueel. Dan sluiten ze de kist en dat is dan het afscheid. Dat is heel mooi. Maar je kunt ook vanuit het Afscheidshuis vertrekken naar een viering in het crematorium, of in de kerk. Ook een persoonlijk afscheid in de tuin zien we, zeker sinds corona, steeds meer."
"Afscheid nemen kan op allerlei manieren; heel intiem, helemaal besloten of heel groots met van alles erop en eraan. Je kunt gebruik maken van een bijzondere auto, een uitvaartbus, een bakfiets, paard en wagen, noem maar op. Het kan op locatie, heel formeel en heel informeel met bijvoorbeeld een samenkomst waarbij iedereen die dat wil even iets kan zeggen of voordragen voor de overledene. Mensen worden steeds mondiger en weten heel goed wat ze willen. Aan mij de taak om te kijken wat mogelijk is en ze daarbij te helpen. Ik zeg altijd: alles kan als het maar praktisch uitvoerbaar is. Ik houd de regie en laat de nabestaande daarbinnen zelf regelen wat ze willen. Of ik doe het voor ze. Afscheid nemen is een ingrijpende gebeurtenis, daar besteed ik alle tijd en aandacht aan die nodig is."


Afscheidshuis Boxtel, Dukaat 5, 5283 PJ in Boxtel
Bakx Uitvaartzorg, 06-29176437, www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.afscheidshuisliempde.nl - info@afscheidshuisliempde.nl

    
 
 

Cookie instellingen