Waken.....

Waken…

Wanneer iemands gezondheid snel achteruit gaat, komt er een moment dat de familie gewaarschuwd wordt dat het afscheid nemen niet meer ver weg is. Dan begint het ‘Waken’. Waken betekent uit de drukte van alle dag stappen om bij je dierbare te zijn. Hoewel de uren aan het bed traag voorbijgaan, gebeurt er juist dan heel veel. Je laat het leven met diegene aan je voorbijflitsen. En je maakt alvast een voorstelling van hoe het leven straks zal zijn. Je neemt beetje bij beetje afscheid. Het is de overgang van leven naar dood. Diegene van wie je afscheid neemt is hierbij niet de enige die een overgang maakt; de naasten moeten wennen aan een leven zonder die ander. En mogelijk ook aan een nieuwe ‘rol’; bijvoorbeeld van ‘stel’ naar ‘alleenstaand’ of van ‘kind’ naar ‘wees’. 

Waken is liefdevol en aandachtig aanwezig zijn. Je draagt iemand als het ware het leven uit. Velen voelen zich rustiger als er een vertrouwd iemand nabij is. Tijdens het waken beleef je samen de laatste momenten. Je kunt nog iets zeggen tegen je dierbare. Nu kun je hem of haar nog aanraken, een kus geven. Ook al is degene niet altijd meer aanspreekbaar, de kans is aanzienlijk dat hij of zij er nog iets van mee krijgt. Het gehoor en de tast zijn de zintuigen die het langste ‘open’ blijven.

Waken vergt soms een lange adem. De periode van waken kan namelijk lang duren. Soms duurt het waken enkele uren maar dit kan ook enkele dagen of weken zijn en in zeer zeldzame gevallen enkele maanden. Voor waken moet je tijd nemen. Het is kostbaar om zo samen te zijn. Blijf wel voor jezelf zorgen. En los elkaar af, waar mogelijk, zodat je het kunt volhouden. Niet iedereen kan of wil waken.

Waken is ook erg vermoeiend omdat het lichamelijk veel vraagt, zoals bijvoorbeeld lang wakker blijven en voor de ander zorgen. Daarnaast vraagt het waken emotioneel ook veel; het hebben van heftige emoties en gevoelens kost energie. Het is wijs om een schema te maken met verschillende personen die kunnen ondersteunen. Het kan prettig zijn om te waken met meerdere mensen tegelijkertijd. Je kunt elkaar troost bieden en herinneringen ophalen over het leven dat diegene aan het achter laten is. Je kunt eventueel gebruik maken van familieleden, vrienden, vrijwilligers en professionele hulpverleners. Niet iedereen durft te waken, maar er zijn zoveel manieren van hulp bieden. Een maaltijd klaarmaken, boodschappen doen, voor het thuisfront zorgen, de hond uitlaten…

Maar wat doe je tijdens dit waken? Als naaste kun je iemands hand vasthouden, rustig toespreken, droge mond en lippen vochtig houden, een kaarsje aansteken, muziek opzetten… Voor het rouwproces nadien is het waken goed. Goed afscheid nemen is belangrijk en helpt het verdriet dragelijker te maken. Achteraf hoor ik dikwijls van mensen dat ze dankbaar zijn dat ze hebben kunnen waken. Hoe zwaar en moeilijk het soms ook is, de mogelijkheid om de laatste momenten samen te delen, wordt vaak als waardevol ervaren.

Al jaren bestaat er een zogenaamde waakmand. Ik noem dat een Koester Waakmand. Deze kan ik sinds kort aanbieden. Ik hoor dat familieleden een Koester Waakmand als heel prettig hebben ervaren. Het geeft een stukje huiselijke sfeer aan vaak onbekende moeilijke momenten. Doordat familieleden het waken op een fijne manier ervaren, kunnen zij vaak makkelijker met het verlies van hun dierbare omgaan. 

Een koester Waakmand is eigenlijk een simpele mand met een waardevolle inhoud. Hierbij kun je denken aan een fleece deken, reis-slaapkussen, puzzelboekjes, gedichtenbundel, (elektrische) kaarsen, huidolie, chocolade, pepermuntjes, thee... Maar ook aan informatieboekjes over omgaan met verlies. Informatie over de verschillende mogelijkheden bij afscheid nemen. Een Laatste Wensen Boekje. Omdat er al zoveel wordt verteld, maar je lang niet alles kunt en zult onthouden. Een boekje hoe je met kinderen kunt praten over afscheid nemen. Voor kinderen een Mijn Koester Boekje om de eigen herinneringen vast te leggen. Een Koester Doe Boekje met knutselideeën die te gebruiken zijn bij het afscheid. Het is een kleine mand, maar met zoveel inhoud…

Ik heb dit Koester Waakmandje voor u samengesteld. U kunt mij bellen wanneer u hiervan gebruik wilt maken. Ik kom deze graag bij u brengen. En dat wordt dan uw Koester Waakmandje. U mag het gebruiken zoals u dat wilt en hoeft niets terug te brengen.

Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
Bakx Uitvaartzorg
Bakx Afscheidshuizen
 
 
Cookie instellingen