Vaderdag......

Vaderdag…

‘Op Vaderdag dan denk ik meer aan hem, vooral omdat hij er niet meer is. Ik voel soms een soort jaloezie naar de mensen die wel naar hun vader of opa kunnen gaan. Dan zet ik zijn favoriete nummer op en ga keihard meezingen.’

Zondag is het weer Vaderdag. Een dag waarop alle papa’s worden verwend door de rest van het gezin en familie. Maar niet iedereen kijkt uit naar Vaderdag. Het kan juist ook een confronterende dag zijn, omdat zij hun vader of opa hebben verloren. Gelukkig zijn er heel veel manieren om ook de vaders en opa’s die niet meer bij ons zijn op Vaderdag in het zonnetje te zetten. Of juist dan weer even stil te staan bij de mooie herinneringen. 

Maak zijn lievelingsgerecht klaar.
Een lievelingsgerecht van je vader of opa kan herinneringen boven brengen. Wat maakte hij graag klaar op speciale dagen? Waar ging hij al snel van watertanden? Kook samen met je hele gezin of familie zijn gerecht en vertel tijdens het koken over de leuke dingen die jullie samen deden.


Ga naar zijn favoriete plekken
Waar kwam hij graag? Had hij een speciale route die hij graag liep? Stippel deze route uit, langs alle favoriete plekjes waar hij vaak kwam. Of reserveer voor de Vaderdaglunch in zijn favoriete restaurant. Je kunt ook samen naar zijn graf of urnenmuur  of strooiplek gaan. Leg bloemen neer of laat kinderen iets knutselen om daar neer te leggen.

Al die vrolijke, gezellige reclames over Vaderdag. Ik heb daar nog steeds moeite mee.’

Praat over hem
Praat samen over je gevoelens en herinneringen. Kijk naar filmpjes van vroeger. Maak een mooie PowerPoint en kijk samen naar de mooie foto’s. Of kijk samen naar zijn lievelingsfilm. Stage Coach, The Longest Day, Easy Rider of The Blues Brothers. Mooi om dit te combineren met allerlei lekkere dingen die hij graag at of dronk.

Luister naar zijn favoriete muziek
Maak een mooie muzieklijst, bijvoorbeeld via Spotify, van zijn favoriete nummers. Maak de lijst openbaar zodat iedereen die hem gekend heeft ernaar kan luisteren en zelf ook muziek kan toevoegen. Een Vaderdag Playlist. Deze lijst kun je dan luisteren op Vaderdag zelf of misschien later wanneer je hem even weer mist en het fijn is om zijn muziek weer even te horen.

Zet wat op papier
Als je het fijner vindt om aan hem terug te denken zonder dat je anderen daarin betrekt. Schrijf een brief en bewaar deze op een speciale plek. Schrijf op wat je hem nog graag had willen vertellen. Schrijf over wat je allemaal gebeurd is sinds het afscheid.

‘Vol trots liet mijn dochter haar Vaderdagcadeau van school aan haar buurjongen zien. Die keek wat beteuterd en zei: "Ik heb geen papa meer". Door merg en been gaat dat dan. Een kind van 7 jaar die zijn vader mist.’

Maak een herinneringsplekje
Zet een tafeltje neer met een mooie foto, tekening, kaarsje of persoonlijke dingen. Vooral voor wat jongere kinderen is dit heel mooi en leuk om te maken. Zo is hij er op Vaderdag toch weer even bij. Of geef hem aan tafel ook een eigen plekje. Met een bord en beker, foto of een kaarsje.
Dit zijn maar een paar ideeën die in mijn hoofd opkomen of die mij verteld zijn door familie. Wie weet geeft het ook een beetje troost. Je kunt er zeker op zo’n dag voor kiezen om je mooie herinneringen en ook het gemis een plekje te geven. 

Nu zijn deze mooie ideeën en tips natuurlijk ook uit te voeren wanneer je wel naar je vader of opa toe kunt gaan. Waarom niet een puzzeltocht organiseren die met de hele familie gewandeld wordt? Een optreden compleet in de kleren uit zijn tijd. Samen zijn favoriete liedje zingen. Naar zijn lievelingsfilm kijken. Herinneringen, ze worden gemaakt in je leven en voor altijd meegenomen door diegenen die achterblijven… 

Voor alle papa’s, jong en oud.
Of die papa waren en altijd blijven.
Voor alle opa’s, bijzonder en speciaal.
Of die opa waren en altijd blijven.
Voor al die prachtige, stoere,
uniek, sterke en onvergetelijke mannen
zal het sterren regenen, zeker nu met Vaderdag.


Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.bakxuitvaarthuizen.nl
 
 

Cookie instellingen