Uitvaart Truck......

Uitvaart-truck……..
Soms plaats ik een berichtje op Facebook om te kijken wat de reacties zijn. Een tweetal jaren geleden plaatste ik een afbeelding van een paarse rouwauto op Facebook. Ik wilde eens weten of mensen deze rouwauto mooi zouden vinden en of ze die zelf zouden willen gebruiken?
 
806 reacties heb ik op dit berichtje gekregen. Een ware explosie van voornamelijk positieve reacties. Ik plaatste nog wat meer foto’s op Facebook. Van een voertuig met een pantermotief, helemaal bedrukt met prachtige bloemen, een roze rouwauto…. Ik heb ook direct een boek gemaakt met voorbeelden van rouwauto’s. Het is altijd fijn wanneer een familie zelf een keuze kan maken.
 
Nu denk je natuurlijk dat er ook gebruik wordt gemaakt van deze speciale rouwauto’s. Nu haal ik mijn lezers en zeker mijzelf direct uit de euforische droom. Niet een keer. Ik was wel een beetje verbaasd. Een familie bekijkt mijn boekje met de mooie rouwauto’s. Ze vinden de vele mogelijkheden prachtig. Er wordt dan toch gekozen voor een standaard voertuig. Is ook maar voor een kort ritje.
 
Ik vertel altijd dat het niet wettelijk verplicht is om gebruik te maken van een rouwauto. Dat is een keuze. Wanneer de familie een auto heeft waar een uitvaartkist in past, mag die ook ingezet worden. Deze auto kan dan door de familie gereden worden.
 
Maar jullie blijven mij verbazen. Een tijdje geleden vroeg ik ook aan een familie of ze zelf een voertuig hadden waar de uitvaartkist in zou passen. De reactie kwam snel. Tsja, de camper was wel zijn auto. Ik keek ze aan en vroeg naar de afmetingen. Binnen een paar minuten stonden we rondom de camper, met een meetlat. Ja, deze auto kon gebruikt worden als rouwvoertuig. De familie had het ook helemaal te pakken. Van hout werd er een professionele constructie gemaakt waardoor de kist in de camper kon worden gezet. De kist niet kon schuiven. Stond mooi in het midden en de bloemen konden er ook nog bij. Het was geweldig. De familie maakte een eigen rouwauto. De camper van hun pap.
 
Enige weken later zat ik bij een andere familie. Weer gaf ik aan dat een rouwauto niet verplicht is. Zij hadden een werkbus. Of die ook mocht. Jazeker, die mocht ook en mijnheer is in zijn eigen werkbus naar de afscheidslocatie en het kerkhof gereden.
 
Een paar weken geleden ging een familie ook aan de slag.  De vrachtwagen was voor deze man zijn lust en zijn leven. Op de rouwkaart stond een foto van hem achter het stuur van zijn truck.
 
Het ‘uitvaartframe’ werd geregeld.  De vrachtauto kwam, spic en span, van het bedrijf waar mijnheer had gewerkt. Ik krijg nog kippenvel als ik terugdenk aan de rouwstoet. Door Liempde, de Vleut, Best, Boschdijk, zo naar het crematorium. Hij ging op weg. Maakte zijn laatste rit.  
 
Wil je zelf kijken naar deze drie bijzondere rouwauto’s, dat kan. Op mijn Tiktok-pagina (bakxuitvaartzorg) zijn ze te zien. Een rouwauto, out of the box. Waarom niet. Alles is mogelijk.


Willemijn Bakx


 
Cookie instellingen