Tot Zover......

Tot zover…

Ik kan het niet nalaten om je in deze vakantieperiode een tip mee te geven. Vakantie is voor iedereen anders. We geven daar allemaal een eigen invulling aan. Legioenen mensen trekken naar het zuiden van Europa. Even weg zijn van alle dagelijkse dingen hier in Nederland. Met een temperatuur tussen de 35 en 42 graden. Veel boeken mee, die je toch niet gaat lezen. Het blijft vooral bij op het strand liggen of bij het zwembad. Zeker met de huidige temperaturen lijkt mij dat voor de hand liggend. Veel lekker eten en drinken.

Er zijn ook mensen die wat meer met hun vakantie willen doen. Cultuur snuiven. Vandaar dat ik je een vakantietip geef wanneer je hier in Nederland blijft. Laten we eerlijk zijn. Sinds corona weten we dat er in Nederland ook veel te zien en te ervaren is.

Misschien wist je het nog niet, maar Nederland heeft een uitvaartmuseum. Museum Tot Zover verzamelt objecten die een relatie hebben met funeraire kunst, de geschiedenis en hedendaagse uitvaartcultuur van Nederland. Ze vertellen ons hoe we omgaan met de dood. En wat blijkt? We denken voortdurend anders na over het einde. Het heeft ook de toepasselijk naam ‘Tot Zover’. Dit museum is gevestigd in Amsterdam.

Nog tot 11 februari 2024 is daar een speciale expositie, genaamd: ‘Een lekkere dood’. Koffie, cake, bitterballen of halva? We eten en drinken wat af als we rouwen. Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van rouw en ook nu is er volop ontwikkeling als het gaat om koffietafels en rouwmaaltijden. Bezoek daarom eens deze expositie over eetcultuur en het grote afscheid. Er is prachtige kunst en veel informatie over oude tradities en hedendaagse gebruiken. En er is eerherstel voor de cake.

Het belang van eten en drinken tijdens het rouwproces kan niet worden overschat. Het geeft verkwikking bij verdriet en helpt omgaan met de dood. Voedsel geeft energie en troost. Het schept zelfs een klein moment van genot, over de grenzen van pijn heen. Er kleven ook herinneringen aan. Bepaalde gerechten, smaken of geuren kunnen je nog jaren later laten terugdenken aan gestorven dierbaren: ,,Dat vond zij zo lekker."

Maar je kunt ook kennismaken met rouwserviezen. Ook die bestaan. En maar liefst 250 schaalmodellen van rouwauto’s. De grootste collectie van Europa. Een mooie afsluiting van je bezoek aan dit toch vaak onbekende museum is de ‘Doodleuke Bingo’.  Museum Tot Zover heeft prikkelende vragen over dood, sterfelijkheid en uitvaartrituelen verzameld. Deze ontdek je door mee te doen aan het Doodleuke Bingospel. Met z'n tweeën of in een klein groepje. Het spel staat opgesteld in het café.

Ik hoor je zuchten. Vakantie is ontspannen. Vooral niet van die zware kost. Je gaat je tijdens je vakantie toch niet bezig houden met de dood?! Toch ga je verbaasd staan over de prachtige dingen die in museum Tot Zover te zien en te doen zijn. Heb je toch een uitzonderlijke vakantie, met hele unieke vakantieverhalen en foto’s.  Toch…?

Willemijn Bakx
Bakx Uitvaartzorg


 
Cookie instellingen