Thana

Thana…

Liefdevol afscheid nemen van een dierbare is een belangrijke fase in het rouwproces. Vroeger hadden we geen keuze en was de koelplaat de standaard. Maar die bracht meer nadelen dan voordelen met zich mee. De kilte die het uitstraalde, het constant aanwezige geronk van de koeling, en vooral de verkleuring van de huid die soms zo ernstig was dat moeder bijna onherkenbaar werd.

Gelukkig is er nu een alternatief: Thanatopraxie, ook wel bekend als lichte balseming, afgekort tot thana. Het is een methode waarbij lichaamsvloeistoffen vervangen worden door een speciale conserverende vloeistof, vergelijkbaar met een dialyse voor de nieren.

Het lichaam voelt niet meer koud en klam aan, maar neemt de omgevingstemperatuur aan.  Dit is vooral voor kinderen of jongeren, geen fijne ervaring. Er heerst een serene rust omdat er geen motorgeluiden zijn. Er is geen ijsvorming, geen onnatuurlijke verkleuring. Het lichaam hoeft niet plat te liggen, om de koelplaat aan te raken. Iemand kan dus ook zittend in bed of (lig)stoel worden opgebaard. Blauw verkleuringen verdwijnen in bijna alle gevallen. Het lichaam blijft langer mooi, wat in deze tijd van onschatbare waarde is, omdat de periode tussen overlijden en afscheid vaak zes à zeven dagen telt.

Sommigen denken dat bij Thanatopraxie het lichaam wordt ingesmeerd met een soort zalf. Zo deden de Egyptenaren het, maar tegenwoordig is het een moderne en respectvolle behandeling waarbij het lichaam van binnenuit tijdelijk wordt geconserveerd. De behoefte van nabestaanden om hun dierbare nog een laatste keer aan te kunnen raken, een hand vast te houden, of een knuffel te geven, is van grote waarde.

Thana werd in Nederland niet meteen omarmd. Pas in 1991 werd het toegestaan, maar enkel in uitzonderlijke gevallen, zoals voor leden van het Koninklijk Huis of personen die hun lichaam ter beschikking stelden aan de wetenschap. In 2010 werd het bij wet voor iedereen toegestaan.
Sindsdien kiezen families bij ons vrijwel unaniem voor thana. Dit komt vooral door de uitgebreide uitleg die wij geven, we gaan dieper in op de werkwijze en we bespreken de voordelen die het biedt, maar ook de  nadelen. Je moet als uitvaartleider eerlijk zijn over de mogelijkheden en de gevolgen. Sinds een half jaar werken we intensief samen met een top-thanatopracteur, Hans Verstraaten. Met dertien jaar ervaring en duizenden succesvolle behandelingen staat hij voor ons klaar. Of het nu om een behandeling op het huisadres gaat of in een van onze Afscheidshuizen. Bovendien hebben we de prijs aangepast, we blijven nuchtere Nederlanders. Bij ons is er geen prijsverschil meer tussen een koeling opbaring en thana.

Met liefde en warmte afscheid nemen, dat verdient iedere dierbare. Met thana bieden we een alternatief dat de kilte van de koelplaat achterwege laat. Het is voor iedereen fijn wanneer de familie of de gasten van het rouwbezoek zeggen dat iemand er nog zo mooi uit ziet. Zo wordt het afscheid een natuurlijke ervaring. Een fijne herinnering om mee te nemen. Want laten we eerlijk zijn, een warme knuffel is toch veel fijner dan een koude rilling?

Willemijn Bakx
06 29 17 64 37

Met dank aan:
Hans Verstraaten
www.copozo.nl
06 23 88 17 32
 

 

 

 


 
 

Cookie instellingen