Stones bij je afscheid.....

Stones bij je afscheid
 
Nu denk je natuurlijk: steentjes bij het afscheid, wat is dat nu weer? Dit keer gaat het om andere steentjes, dit keer gaat het over de Rolling Stones. Onlangs was ik op bezoek bij een mijnheer die zijn uitvaartwensen wilde vastleggen. Het hele huis was een eerbetoon aan The Rolling Stones. Overal waren foto's, posters, boeken en T-shirts van de Rolling Stones te vinden. Het iconische tonglogo van de band was niet te negeren. Het was duidelijk dat de Stones een belangrijke rol in zijn leven hadden gespeeld. Ze moeten ook centraal staan bij zijn afscheid van zijn vrienden, zijn wereld en het leven. De muziek, de kleuren zwart en rood, zwarte leren jasjes en strakke spijkerbroeken die de rock-'n-rollstijl belichamen. Op de tafels staan hamburgers en uiteraard mag het bier niet ontbreken. Het nummer ‘Wild Horses’ zal de ruimte vullen. Een ballade die gaat over het gevoel van afscheid nemen, van ergens zijn waar je niet wilt zijn.

,,I have my freedom but I don't have much time. Faith has been broken, tears must be cried. Let's do some living after we die. Wild, wild horses we'll ride them someday."

Dit afscheid zal intiem zijn, met een kleine groep naaste vrienden. Samen zullen ze luisteren naar de muziek van de Stones, via tv naar clips kijken. Maar de Stones lieten me deze week niet met rust. Ik had een afspraak met Max den Ouden van meubelmakerij Den Berg in Liempde. We spraken over het maken van uitvaartkisten en de wensen van mensen. Den Berg kan elke gewenste uitvaartkist maken. Wat zo bijzonder is, is dat de familie aanwezig kan zijn tijdens het maken van de kist. Ze kunnen praten over de reden waarom ze een specifieke kist willen laten maken. Ze kunnen kiezen voor een bepaalde kleur, een afbeelding of een specifieke bekleding. Max vertelde me over een speciale kist die hij had gemaakt voor een fan van de Rolling Stones. Het was voor mij ongelooflijk hoe dit samenviel. Toeval, het lot of karma? Ik weet het niet. Het was een prachtige uitvaartkist met het iconische logo van de Stones, de rode tong.

Maar wat als iemand een fan is van de Snollebollekes? Kan dat ook? Stel je de gasten in de aula voor... naar links... naar rechts huppend... Je zult wel lachen en dit laatste niet helemaal serieus nemen. Maar waarom eigenlijk niet? Het belangrijkste is dat het afscheid een weerspiegeling is van wie de overledene was en waar hij of zij van hield. Het is een viering van zijn of haar leven, een eerbetoon met verhalen, muziek en herinneringen die een beeld schetsen van de gestorvene.

Het is mooi om te zien dat er steeds meer begrip en acceptatie is voor diverse vormen van afscheid nemen. Dit draagt bij aan het vieren van het leven van de persoon van wie we afscheid moeten nemen. Het herinnert ons eraan dat het leven vol kleur, muziek en unieke verhalen zit.

Willemijn Bakx
 
Cookie instellingen