Rouwverlof......

Rouwverlof…


Het regelen van de afscheidsbijeenkomst, de uitvaart, kost veel voorbereidingstijd. Gebruikmaken van een goede uitvaartonderneemster is dan geen overbodige luxe. Die neemt de tijd, luistert, regelt wat de familie graag wil. Nu is er in Nederland de mogelijkheid om gebruik te maken van rouwverlof. Alleen hebben wij dat weer een beetje op zijn ‘polders’ geregeld. 


In de cao kan dit vastgelegd zijn, maar als er afwijkende regelingen zijn opgenomen dan moet je daar rekening mee houden. Een overlijden valt onder de noemer van de 'uiterst persoonlijke omstandigheden'. Hierdoor kun je je dus beroepen op het verlof dat je krijgt bij calamiteiten en ander kort verzuim. Dit noemen we vaak een calamiteitenverlof. Wanneer je aanvraag hiervoor wordt goedgekeurd, wordt verlof bij overlijden doorbetaald. Maar hoeveel tijd krijg je dan? Dit is afhankelijk van de relatie van de werknemer met de overledene en wordt gemeten in zogeheten ‘graden’.


Dit zijn stappen in verwantschap tussen jou en het overleden familielid. Je moeder is een eerstegraads familielid en je oma een tweedegraads familielid. De duur van het verlof bij overlijden zijn dus ook verschillend. Zo krijg je voor overlijden in de eerste graad vier dagen verlof. Dit betreft de dag van overlijden tot aan de uitvaart. Bij de tweede graad geldt dat je twee dagen vrij krijgt. Specifiek aangeduid gelden de regels voor de volgende groep mensen: je vader of moeder, je broer of zus, je kinderen, de kinderen van je dochter of zoon of je opa of oma.
Dit wil zeggen dat je schoonfamilie geen verwanten van jou zijn, waardoor het soms niet duidelijk is of rouwverlof ook dan geldt. Toch is het antwoord hierop ja. Dit kan wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.


Ondanks dat je recht hebt op verlof bij overlijden, geldt dit niet voor alle familieleden. Zo worden ooms en tantes en neven en nichten gezien als familieleden in de derde graad. Hierdoor heb je niet automatisch recht op verlof. Dan hangt het af van je relatie met je werkgever. En dan komt ook het moment dat je dit, op je werk, ter sprake brengt. Doe je dat wanneer je weet dat iemand binnen korte tijd komt te overlijden of pas wanneer je weet wanneer de uitvaart is? Misschien kun je al beter, wanneer je het vermoeden hebt, in gesprek gaan met je werkgever. Zo kunt je wat meer de tijd nemen om belangrijke zaken met elkaar te bespreken. 


Na het verlies van een dierbare komt er toch vaak meer op je af dan je misschien wel denkt. Zo veel dingen in je leven zijn verstoord. Alles wordt anders. De financiële onzekerheid, de zorgen voor je eigen toekomst en die van je kinderen. Rouwverlof is geen overbodige luxe. Daarom is er een petitie gestart: ‘Geef rouwverlof bij gezinsinkrimping’. Op Petities.nl. hebben al 65.743 mensen deze ondertekend, en dat kan tot 1 september 2021.


Waarom schrijf ik hierover? Ik heb deze petitie getekend. Rouwverlof van meer dan vier dagen zou mooi zijn. De dagen voor de afscheidsbijeenkomst kan ik de familie bijstaan. Dan kan ik helpen, zorgen voor rustmomenten. Ik probeer ook de familie voor te bereiden op de tijd daarna. De administratie moet geregeld worden. Maar er is meer. Niemand die iets tegen je zegt ‘s morgens als je wakker wordt. Dat je, als je thuiskomt, niet even je verhaal kwijt kunt. Het even bellen of langs gaan om te vertellen wat je meegemaakt hebt. Het vaak alleen beslissingen moeten nemen. Je hele leven is veranderd. Afscheid nemen heeft tijd nodig. Soms is dan een moment van rust, een rouwverlof/rouwdag fijn. In België bestaat ook rouwverlof. Dit wil men uitbreiden naar tien dagen. Dat zijn dagen die je ook later kunt en mag gebruiken. Het is natuurlijk niet genoeg, maar meer symbolisch. Iedereen rouwt anders, maar het geeft wel de mogelijkheid.


Afscheid nemen begint na het afscheid en heeft tijd nodig. Alleen of samen met anderen. Een moment om te praten, misschien een moment om gewoon even stil te zijn. Samen zijn met anderen die weten hoe jij je voelt. In september organiseer ik, samen met Miriam van Breugel van MijnHerdenking, een speciale activiteit. Een herinnermiddag, gedenkmoment, samenzijn, rustpuntje. Zomaar een rouwmoment… Ook even fijn... 


Soms dan zijn er dagen dan staat alles stil
Soms dan zijn er dagen dan gaat niets zoals ik wil
Ook al zijn er zoveel mensen om mij heen
Op een dag als deze voel ik mij heel erg alleen.


Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.bakxafscheidshuizen.nl
www.memoriae.nl
 

Cookie instellingen