RouwParels

RouwParels…………….


Bij het tot stand brengen van een mooi en respectvol afscheid moeten er heel veel beslissingen worden genomen. Vaak staan mensen daar niet bij stil. Ik kom dan binnen en dan zegt men tegen mij: “Nou wij willen een crematie”. Kijkt mij dan aan met een blik, dat is geregeld. Ik knik dan altijd even en zeg: “Prima, laten we even gaan zitten, drinken we koffie en dan kijken we wat jullie nog meer graag willen”.


Meestal begin ik met uit te leggen dat alles wat praktisch uitvoerbaar is kan. Wil je een thuisopbaring, in een rouwcentrum, in een Afscheidshuis, bij iemand anders thuis. Ik heb zelfs al twee keer meegemaakt dat er geen enkele opbaring of afscheid is. De familie is dan heel duidelijk, afscheid neem je van iemand die leeft, niet die dood is. Maar hoe wil je opgebaard worden: met een koeling, in een koeling, op bed, in een kist, op een bedplank, met de Bio Sac 200. Wil je Thanatopraxie, wil je opbaring met gras (echt dat kan). Er moeten kleren worden uitgezocht, maar in pyjama kan ook.

Een afscheidsbijeenkomst, met gasten of in besloten kring. Er wordt soms ook gekozen voor een dag waarbij iedereen binnen kan lopen en op een eigen manier afscheid kan nemen. Een afscheidsbijeenkomst, waar dan ook. Soms kiest men voor een crematorium, of de kerk, een horecagelegenheid (groot of klein), de kantine van een sportclub van het werk, tuin, bos, of gewoon thuis in de woonkamer. Heb een keer een dienst in een manege gehad, sporthal of gewoon aan de Maas. Steeds vaker is er eerst een afscheidsbijeenkomst, daarna de condoleance receptie waar de kist bij aanwezig is en de crematie later in besloten kring. De afscheidsbijeenkomst en de crematie hoeven ook niet op dezelfde dag plaatsvinden, dat kan wanneer men wil……

Ik maak gebruik van hybride rouwauto’s, maar je kunt ook kiezen voor een eigen auto, oldtimer, uitvaartbus, rouw vrachtauto, koets, motor, fiets of een speciaal getrainde uitvaart koe.

Wil men een houten kist, schoolbordkist, rieten kist, doe-het-zelf kist, kartonnen kist of zelf gemaakte kist. Een kist van takken, een wade. Wil men een kist waar iemand in de foetushouding kan liggen, zijligging, of een open kist tijdens de dienst. Wordt de kist beschilderd door de kleinkinderen, beschreven tijdens de dienst of bedrukt met een favoriete foto, tekst of gedicht.

Wil je wel een kerkdienst, of een afscheid met sprekers en muziek, of liever iets informeels. Een afscheidsbijeenkomst in carnavalskleren komt niet vaak voor, maar was beide keren indrukwekkend. Komt er livemuziek, een orkest, een koor. Wil je een rouwdanseres, een rouwclown, Wikando (zeer indrukwekkend). Er kan gekozen worden voor een gesproken rouwkaart, digitaal of gedrukt. Heb ik het nog niet gehad over de bloemen, catering, advertenties, gedenkpagina.


Duizelt het je al en dit is maar een kleine opsomming. Maar maak je zich maar geen zorgen. Dat is mijn taak, snel in schatten wat de voorkeuren, de wensen, de verwachtingen van de overledene en familie zijn. Dan kan ik een selectie maken uit de vele keuzemogelijkheden, maar die wel passen.


Misschien ben je nieuwgierig geworden, wilt je meer weten van de vele mogelijkheden.  Zaterdag 26 oktober organiseer ik, samen met Miriam van Breugel van Mijn Herdenking, een inloop dag. Loop gewoon binnen, van 10.00 tot 16.00 uur in de ‘Mijn Herdenking’ winkel, Prins Hendrikstraat 12A in Boxtel. Om elkaar weer even te zien, bij te praten of je vragen te beantwoorden. Je ontvangt dan ook een klein informatie tasje. Daar zitten RouwParels in. Dan ziet u meteen dat RouwParels niet bedoeld zijn om te dragen, maar om te eten………..
 

Cookie instellingen