Praten over......

Praten over…..

Het is misschien niet het meest voor de hand liggende onderwerp voor een gezellig familieetentje of een ontspannen wandeling, maar het bespreken van uitvaartwensen is belangrijker dan je denkt. De opmerking: ‘Leg mij maar in een kartonnen kist. ‘, is een opmerking, geen gesprek. Trouwenswij hebben een hele mooie kartonnen kistendie ideaal zijn om op te tekenen, kleuren, plakken of schilderen.

Timing is alles. Je begint natuurlijk niet tijdens de taart op oma’s verjaardag: “En oma, hoe wil je eigenlijk dat we je kist versieren als het zover is?” Nee, zoek een rustig moment zonder afleidingen. Zorg ervoor dat iedereen in een kalme en open stemming is. Je wilt immers geen potje armworstelen met gevoelens uitlokken.

Begin met jezelf. Deel gewoon je eigen gedachten: “Ik heb nagedacht over de toekomst en wil graag weten wat jouw wensen zijn, zodat we die kunnen respecteren.” Klinkt een stuk minder morbide en toont meteen dat je oprecht bent. En dan komt de kunst van het luisteren. Eerlijk, het kan lastig zijn. Maar het helpt je ouders zich gehoord en gewaardeerd te voelen. Stel open vragen zoals: “Hoe zou jij je uitvaart willen hebben?” En probeer dan niet meteen te denken aan de boodschappenlijst of die Netflix-serie waar je middenin zit. Luister echt. “Dus je zou graag een ceremonie in de tuin willen?” Zo weten ze dat je aandachtig luistert en niet alleen maar knikt om het knikken.

Praktische zaken kunnen aan bod komen. “Mam, heb je eigenlijk een verzekering of een spaarpotje voor de uitvaartkosten?” Misschien geen vraag die je snel stelt tijdens een spelletje Monopoly, maar wel een belangrijke. Hetzelfde geldt voor muziek, locatie, sprekers, bloemen – het zijn allemaal zaken die op een zeker moment geregeld moeten worden.

Betrek andere familieleden. Niemand wil na het overlijden van een dierbare in een strijd belanden over de kleur van de bloemen. Door samen te praten, voorkom je misverstanden en bied je steun. Plan een familiegesprek en zorg ervoor dat iedereen zich veilig voelt om hun gedachten te delen. Het kan zelfs een bonding-moment worden, zoals die ene keer dat je met z’n allen vastzat in die file. Onvergetelijk.

En vergeet niet: wensen kunnen veranderen. Dit gesprek is geen eenmalige gebeurtenis. Vraag af en toe of er nieuwe gedachten of wensen zijn. Schrijf alles op, maar dan voor iets wat hopelijk nog lang niet nodig is. Overweeg een formeel document zoals een testament of een uitvaartplan. Last but not least: er zijn vele ‘laatste wensen’ boekjes waar je je wensen kunt vastleggen. Wij hebben er ook eentje, vol met ideeën en voorbeelden waar je misschien nog niet aan gedacht hebt.

Dus, ga zitten en begin het gesprek. Het is geen gemakkelijke taak, maar wel eentje die je later veel rust zal geven.

En wie weet, misschien heb je wel een keer een serieuze conversatie die niet over het weer of die eeuwige discussie over ‘wat doen we met de vakantie’ dit jaar.

Willemijn Bakx
 
Cookie instellingen