Mijn goede, groene voornemen

Mijn goede groene voornemen……
 
De feestdagen zijn weer voorbij. Drukke periode, veel eten. Samen eten, samen met familie, samen praten over het afgelopen jaar. Mooie herinneringen, soms ook verdrietige herinneringen. Samen de balans opmaken. Waar sta ik in het leven, ben ik tevreden met wat ik doe. Wil ik dingen veranderen. Kan ik mijn leven veranderen? Dit heeft ook alles te maken met de blik naar het nieuwe jaar. The Twenties zoals dit nu zo nostalgisch genoemd wordt.
Een mooie traditie is het beginnen van het nieuwe kalenderjaar met goede voornemens, nieuwe doelen. We gaan massaal gezonder leven, meer sporten, minder drinken, evt. stoppen met roken, meer aandacht aan elkaar geven, studie beginnen, van baan veranderen. Vraag mijzelf wel af met hoeveel van deze goede voornemens, nu op 8 januari, we nog bezig zijn. Of was dat koekje, die sigaret, dat glaasje wijn toch zo verleidelijk.

Als je werk je leven is, zoals bij mij, dan maak je ook balans op. Hoe was mijn afgelopen jaar. Ik denk terug aan alle mensen die ik heb ontmoet, die ik heb mogen begeleiden in de dagen van afscheid nemen, van verdriet. Zoveel geleerd. Samen geef je een afscheid vorm en ik leer zoveel van de mensen die ik dan ontmoet. Dan zie ik, dat kan beter, dat kan anders. De eigen wensen die onder woorden worden gebracht en waarvan ik zoveel leer. Dit zorgt ervoor dat ook ik altijd bezig ben met ontwikkeling, met verandering. Hierdoor heb ik (ook) vele goede voornemens.

Een daarvan is eigenlijk ook wel een beetje voorde hand liggend. We zijn allemaal veel meer bezig met de wereld, met milieu. Vooral vanuit de vraag: Hoe kan ik zelf meewerken aan een betere wereld. Is er een klimaat neutrale uitvaart mogelijk. Ik ging als eerste het internet op. Als een lawine kwamen de namen: groene uitvaart, natuurvriendelijk, klimaatneutraal, ecologisch, biologisch, duurzaam, natuur begraven, resomeren, vriesdrogen……. Vond online een keurmerk. Ik kan dit ontvangen wanneer ik de familie voor ieder aspect een milieuvriendelijk mogelijkheid zou kunnen aanbieden. Dus ik ging eerst eens een balans opmaken. Wat bied ik nu al aan en dan kun je kijken wat kan ik veranderen. Wat worden mijn goede, groene, voornemens.  
Ik rij zelf in een hybride auto. De rouwauto’s waar ik gebruik van maak zijn ook hybride. Dat is alvast een goed begin. Voor een opbaring, thuis of in mijn Afscheidshuis Liempde, kan er gekozen worden voor de BioSac 200. Een biologisch product voor een natuurvriendelijke opbaring. Geen koeling, dus niet koud worden, niet platliggen, geen motorgeluid, geen gebruik van chemicaliën. Rouwdrukwerk (rouwkaarten/herinneringsprentjes) kan geheel biologisch, (ook de inkt, de drukmachines enz.).

Ik zorg ervoor dat de familie altijd een digitale rouwkaart ontvangt. Ik zie heel langzaam dat daar wat meer gebruik van wordt gemaakt. Condoleance kan online. Bakx Uitvaartzorg heeft de mogelijkheid van een persoonlijke gedenkpagina.  
Mijn Afscheidshuis Liempde is gasvrij, perfect geïsoleerd, zonnepanelen en zoveel mogelijk biologische producten (koffie/thee, fris, koekjes, fruit, snoep). De goedkoopste kist, ook de meest gebruikte, is ecologisch. Een populieren hechthouten natuurkist, met ongebleekte katoenen bekleding. Noem deze vaak de Brabantse klompenhouten kist. Prachtige kist die ook heel goed gebruikt kan worden om te beschilderen, op te schrijven. Dat kan dan met ecologische verf. Voor iedere uitvaartkist die ik gebruik schenk ik een geldbedrag aan landgoed Velder. Daar worden dan bomen van geplant. Familie kan kiezen voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats. Veel urnen zijn biologisch afbreekbaar. Ik bied ook de mogelijkheid voor een geheel biologisch koffietafel in een horecagelegenheid. Bloemen worden door mij nooit achtergelaten in het crematorium. Wat men laat liggen neem ik mee en breng deze naar het monument voor ongedoopte, overleden baby’s in Liempde. Ook de restanten van de koffietafel worden gerecycled. Wat de familie niet mee wil nemen breng ik nog dezelfde dag naar het Inloopschip (daklozenopvang) in Den Bosch.
Balans opmaken is goed. Je weet dat waar je staat, wat je aan het doen bent en waar je dingen kunt verbeteren. Zag dat ik toch wel wat groener was dan ik zelf had gedacht. Kan wel meer verbeteren. Zeker door het onder de aandacht brengen. Je kunt pas van iets gebruik wanneer je weet dat het bestaat.
Mijn goede, groene voornemen, daar blijf ik mee bezig. Mijn goede voornemen is echter altijd hetzelfde en daar heeft het begin van het nieuwe kalenderjaar niets mee te maken.
Er zijn voor de ander, toch het belangrijkste…..
 
Willemijn Bakx
0629176437
Cookie instellingen