Levende uitvaartkist.......


Levende uitvaartkist…


Als een branche constant in beweging is, dan is het wel de uitvaartbranche. Telkens sta ik versteld van de aanhoudende golf van nieuwe ideeën, producten en mogelijkheden. Soms zit ik ook met grote ogen naar het beeldscherm te kijken. Er zijn mensen die prachtige, unieke en soms hilarische ideeën ontwikkelen. Uitvaart koe, uitvaart theatergroep, uitvaart clown, alarmsysteem voor in de kist, digitaal beeldscherm op het graf met een doorlopende uitzending van de laatste wens van de overledene, zit-lig kist, boekenkast kist, opblaasbare uitvaartkist. Dit is maar een kleine greep uit de mailtjes die op mijn beeldscherm voorbij komen. 

Met enige regelmaat krijg ik berichtjes, vooral via Facebook, over de IKEA kist. Ik kreeg toch vaak het gevoel dat het een grapje was. Bestaat de IKEA kist? Ja, deze bestaat. Een doodskist bij de IKEA kopen. Het is echt zo. Het Zweedse concern heeft in Italië een uitvaartkist ontworpen en in productie gebracht. De IKEA uitvaartkist is, net zoals de IKEA boekenkast, een bouwpakket. Je zet hem met behulp van de gebruiksaanwijzing zelf in elkaar. Gemaakt van goedkoop hout. IKEA wilde weten of er een markt voor zou zijn. Dat bleek het geval. Vele mensen gaven aan interesse te hebben en het bedrijf ging overstag, maar niet in Europa. Wel in Azië. Tot op de dag van vandaag kun je ze daar nog kopen. Of de uitvaartkist van IKEA ook naar Nederland komt, is nog niet bekend. 

Uitvaartkisten kun je eigenlijk overal kopen. Er was, al wat jaartjes geleden, ook de mogelijkheid om een uitvaartkist te bestellen via Bol.com. Dat veroorzaakte een golf van kritiek. Dat kon niet, dat hoorde niet, was respectloos enzovoorts. Het  product is toen ook uit de webwinkel gehaald. Nu zijn er heel veel bedrijven waar je uitvaartkisten online kunt bestellen. Zelfs op Amazon of AliExpress. Houd bij de laatste mogelijkheden wel de verzendtijd in de gaten…
Ik was van de zomer op een grote uitvaartbeurs in Brussel. Daar maakte ik kennis met de ‘levende uitvaartkist’. Misschien trekt je even je wenkbrauwen op. Ik deed dat in ieder geval wel. Deze kist ziet er een beetje anders uit. Het lijkt in eerste instantie wel een witte piepschuim doos die je kunt gebruiken om levensmiddelen koel te houden. Maar ik zou deze ‘levende kist’, daar niet voor gebruiken. Deze is heel stevig en gevuld met echt mos. Ik hoor de verkoper nog zeggen: "dan ligt de overledene lekker zacht". Had de neiging om te vragen of daar onderzoek naar gedaan was, maar hield wijselijk mijn mond, die man deed gewoon enthousiast zijn werk. 

Het is een zeer vernieuwend idee, de levende uitvaartkist. Deze wordt binnen de branche ook wel de ‘paddenstoelkist’ genoemd. Overledenen kunnen op een nieuwe manier worden begraven, namelijk in een ‘living cocoon’ van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Op deze manier kunnen mensen weer één worden met de natuur, zodat ze de bodem kunnen verrijken in plaats van vervuilen. Mycelium groeit normaal gesproken in de wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen. Deze recycler van de natuur is continu op zoek naar afvalstoffen om deze om te zetten in voedingsstoffen voor de omgeving. Dat doet het ook met gifstoffen, zoals olie, plastic en metaal. De omliggende bodemkwaliteit wordt verbeterd, waardoor nieuw leven de kans krijgt om te floreren.

Zeker in de huidige tijd waarin er echt bewust gekeken wordt naar duurzaam, is dit echt een innoverend, nieuw product. Zoveel mogelijkheden. Je moet ze maar weten. Mocht een familie gebruik willen maken van deze levende uitvaartkist, dan is dat geen enkel probleem. Zoals je al vaker van mij gehoord hebt, alles wat een familie wil en wat mogelijk is, voer ik voor ze uit. Je kunt deze levende uitvaartkist zelf bestellen, maar ik kan het ook voor je doen.

Is dit te vernieuwend voor je? Ik kan je ook een gewone, duurzame, biologische, eco uitvaartkist aanbieden. Van populieren hout. Ik zeg dan vaak: Brabants klompenhout. Verschillende modellen en voor een zeer laag prijsje. Deze kist is ook heel geschikt om te beschilderen, vol te schrijven of om foto’s op te plakken.

Nieuwsgierig? Foto’s en filmpjes zeggen vaak meer. Daarom kun je op mijn website www.bakx-uitvaartzorg.nl onder kopje 'column' deze column nog eens nalezen, met foto's erbij en links naar filmpjes waardoor je een betere indruk krijgt van de IKEA kist, de natuur kist en de levende kist. 

Veel leesplezier bij deze levende beelden van de levende uitvaartkist…

Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
www.bakx-uitvaartzorg.nl
ww.bakxafscheidshuizen.nl

https://www.youtube.com/watch?v=O0gz9DkkEpk
https://www.facebook.com/bakxuitvaartzorg.nl/videos/554422002340216/
https://www.youtube.com/watch?v=j6oGxKICa4c                                                                       
 

 
   
   

   Ongerept

Massief naaldhout

 

Zit-lig uitvaartkist

Ikea        uitvaart kist               

Cookie instellingen