Lente Uitvaart......

Lente-uitvaart…

Ontluikende bloemen, een waterig zonnetje, pasgeboren lammetjes in de wei: het lijkt alsof de natuur in de lente weer ontwaakt. Voor veel nabestaanden is het een dubbel gevoel om juist afscheid te moeten nemen te midden van al dit nieuwe leven. Een uitvaart in de lente kan echter ook een nieuwe start betekenen. Het is een prachtig seizoen om een betekenisvolle uitvaart te organiseren.

Hoewel de zon zich in de lente soms van zijn beste kant laat zien, is er ook redelijke kans op een flinke plensbui. Vooral bij de keuze van de uitvaartlocatie moet je hier rekening mee houden. Een locatie waar je, én binnen én buiten kunt zijn, is dan ideaal.

Wanneer je ‘de lente’ deel wil laten uitmaken van een uitvaart zijn er heel veel mogelijkheden. Ik ga er een paar met jullie delen. Ten eerste de keuze van een uitvaartkist. Dat kan een populieren hechthout (duurzame) kist zijn. Toevallig ook de goedkoopste uitvaartkist in mijn collectie. Ik zeg ook altijd: ‘gemaakt van klompenhout’.  

Deze uitvaartkist kan beschilderd worden. Hoeft niet een perfect kunstwerk te zijn. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen gele en witte bloemen op de kist verven of tekenen. Online vind je hiervoor heel veel sjablonen. Er kan ook gekozen worden voor een witte of gele uitvaartkist. Bloemen geven ook veel mogelijkheden. Tegenwoordig zie ik steeds meer kistbloemstukken waarin grote stukken hout zijn verwerkt. Het is dan ook heel erg mooi om geen snijbloemen te gebruiken, maar bolbloemen als narcissen, hyacinten, blauwe druifjes en tulpen.

Een kistbloemstuk dat nog weken mooi door blijft bloeien.  Aan de gasten kan ook gevraagd worden om  mooie voorjaarstakken mee te nemen met een persoonlijk kaartje. Die kunnen in een grote vaas worden gezet. En waarom niet vragen of iedereen in het wit gekleed naar de afscheidsbijeenkomst komt? Vroeger waren uitvaarten van het koninklijk huis ook in het wit. Een witte rouwauto mag dan natuurlijk niet ontbreken.

Een herinnering meegeven kan ook vanuit de lentegedachte. Geef iedereen een verpakt potje met een narcis, tulp,  of hyacint mee. Voorzien van een persoonlijk kaartje. Of een mooi verpakt wit of geel kaarsje. Dit zijn maar een paar lentevoorbeelden. Vergeet ook niet de lentegedachte. De winter is voorbij. De donkere dagen zijn voorbij. De lente komt. Nieuw groen, nieuw leven. Zoals het leven van een mens. De dood (de winter) wordt altijd overwonnen door (de lente) nieuw leven.

Sommigen geloven dat je na de dood opgenomen wordt in het Hemelrijk van God. Veel mensen hopen dat ze overleden naasten weer terug zullen zien. Niemand weet waar, wanneer en hoe. Maar een ding weten we zeker. Doordat hij of zij geleefd heeft. Karaktereigenschappen heeft doorgegeven. Het leven heeft geleefd. Blijft er een ‘voetstap’ achter. Ieder mens heeft blijvende invloed op het leven. In het leven van iedereen die hij of zij gekend heeft.

Daarom weten we allemaal een ding zeker. Door dit achterlaten blijft hij of zij voor eeuwig bestaan.

Lente-uitvaart, een kleurrijk afscheid met geloof, hoop en weten…..
 
Cookie instellingen