Hoog in de lucht.......

Hoog in de lucht…
Er is een pasgeboren dood meisje gevonden, in een groene vuilniszak naast de afvalbak van een bungalowpark in Wernhout.


Het zijn maar weinig woorden. Heel direct, maar ik denk dat vele van jullie, samen met mij, geraakt werden door dit bericht. Mijn gedachten gingen weer terug naar twee andere kleine meisjes. Zij werden ook zo gevonden. Ik ben toen gevraagd om, samen met veel andere betrokken mensen, het afscheid te verzorgen.


Op 4 januari 2007 werd bij het Engelenmeer in Engelen een plastic boodschappentas gevonden met daarin het lichaampje van een overleden pasgeboren meisje. De burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft haar de naam Engel van het Meer gegeven. Ik ben toen gevraagd of ik een dienst wilde schrijven voor dit kleine meisje. Wat schrijf je? Hoe neem je afscheid van dit meisje? Waarom?


Daar stond een klein wit kistje met Engel. De kleur wit, het symbool van reinheid, zuiverheid en onschuld. De kleur wit, de kleur van de engeltjes hoog in de wolken. We hebben bij haar graf een wit ballonnetje opgelaten. En daar vloog het, voor Engeltje, gevuld met wensen, gedachten en vooral liefde. Zachtjes zocht het zijn weg in de hoge lucht.


Op 22 april 2012 werd op de Laarakker in Liempde een grijze vuilniszak gevonden met daarin het lichaampje van een overleden pasgeboren meisje, gewikkeld in een handdoek. Burgemeester Frank van Beers gaf haar de naam: Sterre van de Laarakker. Ik voelde het verdriet en de onmacht. Weer mocht ik dit afscheid mede vorm geven. Ik zat achter mijn pc om een mooie herdenking te schrijven, met haar in mijn gedachten. Weer probeerde ik met woorden haar welkom te heten op deze wereld. Wilde ik laten weten dat zij ook belangrijk is. Daar stond een klein kistje met Sterre. De kleuren wit en roze waren overal te zien. In de vele bloemen die voor haar waren meegenomen. We hebben daar ook een wit ballonnetje opgelaten dat zachtjes zijn weg in de wind vond. Dat hoger en hoger vloog en onze wensen, gedachten en vooral liefde voor haar meenam.
Op 12 mei 2021 werd bij een afvalbak in Wernhout een groene vuilniszak gevonden met daarin het lichaampje van een overleden pasgeboren meisje. Zij gaat haar naam nog krijgen. 


Engeltje, Sterre en klein meisje van Wernhout. Wie jullie ook waren, waar jullie ook vandaan komen, wat ook de reden van jullie dood mag zijn; je bent een mensje dat bij ons op aarde is geweest en voor ons heeft bestaan. Afscheid nemen van een kind, een meisje zo klein, zo ontzettend jong, is zo moeilijk. Er waren geen herinneringen. We konden niet aan elkaar vertellen hoe mooi ze was. We konden geen beschrijving geven van haar lach. We weten niet wat ze leuk vond. Haar handjes hebben nooit gespeeld, haar voetjes hebben nooit gelopen. Haar stemmetje heeft nooit geklonken, haar oogjes keken ons nooit aan. 


Begin januari ga ik vaak naar Orthen. Het grafje van Engeltje. Het is wat rommelig. Er zijn wat beeldjes kapot, maar er liggen verse bloemen. Wanneer ik op Munsel ben loop ik nog even naar het grafje van Sterre. Dat ziet er netjes uit. Er liggen ook altijd verse bloemen. Dan sta ik daar in dat hoekje en denk terug. Aan Sterre en aan Engeltje.


Maar ik denk ook aan de moeder. Ergens is er een moeder die met haar gedachten bij haar kindje, bij haar dochter is geweest. Misschien ook nu weer. De moeder van Engel, de moeder van Sterre, de moeder van het meisje van Wernhout. 'Mama' is het woord waar ieder leven mee begint. Het maakt niet uit waar je in de wereld woont, wie je ook bent, je hebt een moeder en dat kan nooit verdwijnen. Een moederband is een band die nooit kan worden verbroken. Ergens is er een moeder die dit meisje heeft voelen leven in haar buik, het trappelen tegen je buikwand, het draaien, het groeien van je kindje. Alleen zij weet wat ze voelde en dacht. Alleen zij weet waarom ze alleen in gedachten bij haar meisje kan zijn. Deze moeder wordt nooit meer diegene die zij ooit was. Zij blijft altijd de moeder van… 


Ik steek een kaarsje aan voor iedereen die zich betrokken voelt en hoop dat we ooit het antwoord vinden op de vraag waarom. Ik steek een kaarsje aan voor de moeder. Dat dit kleine lichtje een baken voor haar mag zijn.
Ik steek een kaarsje aan voor Engeltje, Sterre en het meisje in Wernhout, dat zij de warmte mogen voelen die wij hen willen geven.


Dag lieve kleine meisjes,
ga met het ballonnetje,
ga samen naar je sterretje,
je bent daar welkom.Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.bakxafscheidshuizen.nl
 

Cookie instellingen