Het Afscheidshuis Boxtel geopend.....

AFSCHEIDSHUIS BOXTEL GEOPEND VOOR U…

En dan is het eindelijk zover. Vandaag wordt het Afscheidshuis Boxtel in gebruik genomen. Voor jou zijn dit woorden, een berichtje. Voor mij is dit een hele lange weg geweest. Zo veel jaren van panden bekijken. Veel wensen hebben die niet terug te vinden waren in die panden. Wensen aanpassen. Moedeloos worden. Hoop hebben, maar vooral een onvoorstelbaar doorzettingsvermogen. En dan is het er. De naam staat erop en het is klaar voor gebruik.


Is het af? Welnee. Ten eerste is een bedrijfspand verbouwen en inrichten in coronatijd niet altijd eenvoudig. Twee jaar geleden heb ik het Afscheidshuis Liempde geopend. Ik had dus al een beetje ervaring. Ik heb daar geleerd dat het van belang is om de basisinrichting klaar te hebben en de rest, de rest komt wel. Doordat families de ruimte gebruiken leer je zoveel. Je leert vooral praktisch te denken en open te staan voor veranderingen. Soms zijn het kleine dingen; waar staat de Senseo, waar staan de kopjes? Nu weet ik dat er ook gebaksbordjes en -vorkjes moeten zijn. Maar de basis is klaar.


In het Afscheidshuis Boxtel zijn twee kamers ter beschikking voor families: de Dommelkamer en de Heemkamer. Beide kamers lijken wel wat op elkaar. Er is een zitgedeelte, een eigen, volledig ingerichte keuken. Beide met een vaatwasser en koelkast. Een afgescheiden ruimte voor de opbaring. Sommige families willen dat een beetje afgescheiden. Maar de ruimte is zo gemaakt dat deze wand ook zo te verwijderen is. Dan is het een grote ruimte. De Dommelkamer heeft de meeste mogelijkheden om de ruimte zelf in te richten. Waar komt de eettafel, waar de bank? Alles kan eenvoudig verplaatst worden. Dit vind ik erg belangrijk omdat zo de familie de gelegenheid krijgt om zich de ruimte eigen te maken.


De Afscheidshuizen zijn voor de familie. Dat is dan even hun plekje. Ben nog steeds trots op een compliment dat ik heb gekregen. Een kleindochter kwam na de crematie naar me toe. Ze keek mij aan en zei: "Ik zal het Afscheidshuis missen." Ik keek haar verbaasd aan. Dit had ik nog nooit gehoord. Ze vertelde dat ze iedere morgen naar het Afscheidshuis was gekomen. Dronk een kopje thee. Nam de tijd om bij oma te zitten, tegen haar te praten. Ze heeft de deksel van de uitvaartkist beschilderd met klaprozen. Ze voelde zich daar thuis. Alsof ze bij oma op bezoek was. De rust. De muziek die ze luisterde. Bij oma zitten en terugdenken aan alle mooie momenten. Kijk daar is het Afscheidshuis ook voor.


Niet alleen de inrichting is belangrijk. Afscheidshuis Boxtel geeft de familie meer mogelijkheden om de eigen wensen uit te voeren. Het Afscheidshuis Boxtel en ook het Afscheidshuis Liempde kunnen gereserveerd worden via de uitvaartbegeleidster. Er is echter ook de mogelijkheid dat de familie dit reserveert. De uitvaart kan dan toch begeleid worden door een uitvaartbegeleidster. Daarnaast kan de familie het helemaal zelf doen. Ik heb al vaker de wens gehad dat men bijvoorbeeld het Afscheidshuis een dag wilden gebruiken. Dan kwamen de hele dag mensen langs. Om persoonlijk afscheid te nemen. Samen koffie te drinken. ’s Avonds was er dan een besloten afscheid door het gezin. Ik noem dat een ‘gewoon afscheid’. Ben je nieuwgierig geworden wat dit gewone afscheid inhoudt en ook wat dit kost? (We zijn tenslotte allemaal echte Nederlanders.) Ga dan eens kijken op de website: www.bakxuitvaarthuizen.nl/gewoonafscheid.


Het Afscheidshuis Boxtel is geopend, maar zonder de opening. Graag hadden wij je ontvangen, rondgeleid en meer verteld over een ‘gewoon’ of ‘buitengewoon’ afscheid. Door corona is dit niet mogelijk. Maar wil je kennismaken? Dat kan altijd. Bezoek onze website. Je kunt ook een afspraak maken. Even samen rondlopen om te kijken hoe het Afscheidshuis Boxtel er vanbinnen uitziet. Je bent van harte welkom en zo kun je zelf bepalen wat voor jou ‘gewoon’ is.


Ik zit hier, in de Dommelkamer. Langzaam wordt het donker. Heb wat kaarsjes aangestoken, drink een glaasje (alcoholvrije) prosecco en kijk rond. Ik weet er zal hier veel verdriet zijn. Toch hoop ik dat deze kamers een beetje kunnen bijdragen aan een mooi, respectvol, eigen, uniek en warm afscheid. Want het mooi en goed afscheid nemen is de basis van een goede rouwverwerking. Dat is ook mijn taak. Samen met jou organiseer ik het afscheid. Door het in gebruik nemen van het Afscheidshuis Boxtel kan ik de daarvoor geschikte ruimte aanbieden. Maar vooral kan ik de wensen van de familie uitvoeren. Zo hoop ik dat ik een beetje mee kan werken aan het een plekje geven. Het omgaan met de stilte, de leegte, het missen…


Ik hef het glas en zeg zachtjes: "Hierbij is het Afscheidshuis Boxtel geopend."


Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.bakxafscheidshuizen.nl
 
 

Cookie instellingen