Gewoon......anders.......

Gewoon… anders…

Afscheid nemen is een bijzonder moment. Daarom zie ik het iedere keer weer als een uitdaging om binnen bestaande kaders nieuwe ideeën uit te voeren. Je zult het misschien niet weten, maar niets is zo veranderlijk als afscheidsrituelen. We streven ernaar om van elke afscheid een gedenkwaardige uitvaartdienst te maken.

Al jaren is het gebruikelijk dat bij een dienst in een crematorium het gezin apart zit van de gasten. Men dacht dat het gezin het prettig zou vinden om niet meteen contact te hebben met gasten die hen wilden condoleren of ondersteunen. En dat klopt, iedere familie heeft eigen unieke uitvaartwensen. Het is al een dag vol emotie en een rustmomentje is dan fijn. Het gezin zit in een aparte gezinskamer, terwijl de gasten in de ontvangsthal wachtten. Dat betekende dat men elkaar pas na de dienst in de koffiekamer ontmoette.

Echter, het kan ook anders. Het gezin kan aanwezig zijn in de ontvangsthal om de gasten te verwelkomen. Daar staat een groot buffet met koffie, thee en vaak ook zoetigheden. Dit geeft het gezin en de gasten de mogelijkheid elkaar al te zien, te spreken, en te condoleren, voordat de dienst begint. Ik heb zelfs meegemaakt dat de uitvaartkist in de ontvangsthal stond. "We willen dat ons moeder erbij is en niet alleen in de aula staat te wachten," zei een familie. Dit concept is echt geweldig. Doordat gezin en gasten elkaar al hebben kunnen ontmoeten, verloopt de koffietafel na de dienst veel rustiger en gemoedelijker. Ik heb al reacties van gasten gehoord dat men het zo prettig vond dat ze de familie al gesproken hadden voor de dienst.

Maar dat is nog niet alles. Stel je voor dat je de uitvaartkist in de aula plaatst en de deuren wijd openzet. Gasten kunnen dan even binnenlopen. Persoonlijk afscheid nemen. Op hun gemak een meegebrachte bloem in de bloemenband of vaas zetten. Of ze kunnen alvast plaatsnemen in de aula, waardoor de sfeer wat minder formeel en benauwend wordt. Zo creëer je een uitvaart afgestemd op de wensen van de familie.

Hoe komen we op zulke ideeën, hoor ik je denken. Nou, dat gaat vanzelf. Ik zit na te praten met mijn ‘collega’s’ in Rijtackers. Plotseling zeg ik, "Zou het niet mooi zijn als de gasten vooraf al iets kunnen eten en drinken?" Natuurlijk kan dat. En voor je het weet, is het geregeld.  Sommige ideeën worden uitgevoerd met oploskoffie. Aanpakken en uitvoeren.
Dus de volgende keer dat je denkt dat een afscheid altijd volgens het boekje moet verlopen, denk dan nog eens. Er zijn talloze manieren om een afscheid persoonlijk en bijzonder te maken. Het vergt alleen een beetje creativiteit, wat teamwork, en de wil om dingen een beetje anders te doen.

En onthoud, soms zijn de beste ideeën geboren uit een simpel gesprek en een kopje oploskoffie. Dus laten we blijven zoeken naar die kleine veranderingen die een afscheid niet alleen bijzonder maken, maar ook onvergetelijk.

Gewoon en anders…

Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
 

Cookie instellingen