Een ster voor jou......

Een ster voor jou…

Toen ik klein was kreeg ik ook te maken met een overlijden. Dan werd ik altijd gerustgesteld. Ik mocht verdrietig zijn dat opa overleden was, maar hij was naar de hemel. De hemel dat was daarboven in de blauwe lucht en daar was het mooi. Opa is in de hemel. Maar tijden zijn veranderd. Zoveel mensen op deze wereld en ook zoveel meningen, overtuigingen, visies over de dood. Tegenwoordig horen we ook vaak ‘Opa is op een sterretje’.

Hoe leg je aan een kind uit wat dood is. Is opa in de hemel? Woont hij nu op een sterretje? Is hij ergens anders? Waar is dat ergens anders? Je wilt je kind zo lang mogelijk beschermen tegen de nare dingen in het leven. Tot 3 jaar is het woord 'dood' vaak voor een kind niet te begrijpen en tot een jaar of 5 is het begrip erg vaag. De definitieve betekenis van het woord wil dan niet doordringen. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om te vertellen dat opa of oma een sterretje is geworden. Weer anderen vertellen dat opa in een diepe slaap is geraakt en niet meer wakker wordt.

Ouders vragen steeds vaker advies aan mij. Hoe leg ik mijn kind uit wat dood is? Kan een kind bij een afscheidsbijeenkomst aanwezig zijn? Hoe kan ik uitleggen wat cremeren is? Soms twijfelen ouders. Kan mijn kind dit wel aan. Ik wil mijn kind niet bang maken. Wat kan ik wel vertellen of uitleggen en wat niet? Hoe voorkom ik dat ik de verkeerde dingen zeg? Nou, laat ik iedereen op een punt geruststellen. Ouders kennen hun kinderen het beste en zij maken een keuze waarvan zij denken dat die de beste is. En dat is vaak ook zo. Ouders weten als geen ander wat hun kinderen aankunnen.

De dood en sterren zijn vaak met elkaar verbonden. De ster zit in de verbeelding van mensen. Bij de Azteken zag men in de sterren de gevallen krijgers. In het oude China waren vallende sterren een teken van de dood van vooraanstaande mensen. Maar het kon ook de geboorte van een kind zijn, wiens ziel uit de hemel op de aarde viel. De ster van Bethlehem wees op de geboorte van Jezus. De sterren zijn het symbool van een eeuwig leven na de dood, buiten ruimte en tijd. Ze zijn ‘het licht van boven’. Voor de Maori’s is de ster de overwinning van het goede op het kwaad. De ster geldt in vele culturen als symbool van goddelijke aanwezigheid, van de eeuwigheid, van licht in de duisternis en daarmee ook van de hoop. De ster is het symbool van iets wat onbereikbaar is. Je kunt het zien, maar je kunt er niet naar toe en je kunt een ster niet aanraken. Als je dan ’s avonds naar buiten kijkt dan zie je die mooie onbereikbare sterren. Dan kun je er een uitzoeken. Daar is opa. Je kunt naar de ster zwaaien, je kunt iets tegen de ster zeggen. Een schitterend, fonkelend lichtje. Dichtbij en toch ver weg.

Niet iedereen weet het, maar er bestaat de mogelijkheid om een ster een eigen naam te geven. Dat kun je vastleggen in een register en de ster zal deze naam blijven behouden. Dit wil niet zeggen dat deze ster jouw eigendom wordt. Je benoemt een ster. Dan krijg je een mooi certificaat met de coördinaten van jouw ster en daar staat ook de naam van diegene voor wie de ster is. Via een app kun je zelfs in de ruimte gaan kijken waar jouw ster staat. Maar dat laatste lukt niet altijd.

Sinds een paar weken krijgen families (wanneer ze dat willen) van mij een ster op naam. Ik vind het benoemen van een ster een bijzonder gebaar. Door de naam van diegene van wie je afscheid moet nemen vast te leggen, blijft de naam altijd bestaan. Het is de herinnering van een dierbare die voor altijd in de sterren terug te vinden is. Een ster als troostgeschenk is voor eeuwig. Een lichtpuntje die iedereen kan bewonderen aan de hemel.

Voor kinderen, maar ook voor volwassenen, kan dit heel mooi zijn. Een ster met de naam van diegene van wie je afscheid moet nemen. Doordat deze ster zijn naam heeft gekregen is het zijn ster geworden. Dat sterretje zal altijd aan de hemel te zien zijn en zo wordt niemand vergeten.

Als je me mist,
kijk dan omhoog,
vind mijn naam in de sterren
en ik ben voor altijd bij je.

Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.afscheidshuisliempde.nl
 

Cookie instellingen