Een bakkie doen.......

Een bakkie doen…

De vakantie is weer voorbij. Prachtig al die andere culturen, eetgewoontes, enzovoorts. Vakantie is onmisbaar, maar het is ook gezellig om weer thuis te zijn.

Het woord gezellig. Ik denk dat dit vooral een Brabants woord is. Wij vinden gezelligheid heel belangrijk. ‘Als het maar gezellig is…’ Vaak hoort bij gezelligheid een bakkie. Waar dat woord vandaan komt. Ik zou het niet weten. Voor een buitenstaander is het heel raar. Een bak, groot, klein. Van hout of plastic. Een bakkie doen. Wat doet een bakkie? Maar wij weten wat het is: samen een kopje koffie drinken. Naar Brabants gebruik, met iets erbij. Deze woorden alleen al geven je een veilig, vertrouwd gevoel. Gezellig een bakkie doen wil zeggen: ongedwongen bij elkaar zijn. Praten over dagelijkse dingen, praten over dingen die gebeurd zijn, of niets zeggen. Ook dat kan.

Daarom organiseert Afscheidshuis Boxtel een rouwcafé. Op zondag 10 september van 10.00 tot 12.00 uur ben je meer dan welkom in het Afscheidshuis Boxtel op de Dukaat 5. In het rouwcafé ontmoeten mensen elkaar om, onder andere, over een verlies te praten.

Een rouwcafé is er om samen te zijn met mensen die ook meegemaakt hebben wat jij hebt meegemaakt. Mensen die je begrijpen. Weten dat dat lege plekje nog zoveel pijn kan doen. Dat je niet meer even samen ergens kunt zitten, praten over de dagelijkse dingen. Praten over de dag die gaat komen. Wat je gaat doen. Wat je samen gaat doen. Praten over de dag die voorbij is. De lege stoel, de stilte. Wat is er sindsdien gebeurd? De mooie momenten, de vervelende of verdrietige momenten. Daarvoor organiseren wij een rouwcafé, om samen een bakkie te doen.
Misschien ken je elkaar of misschien niet. Wat juist erg mooi kan zijn, want je leert nieuwe mensen kennen.

Je bent ook welkom als je andere verlieservaringen hebt meegemaakt. Zo ben je bijvoorbeeld ook welkom als je een scheiding achter de rug hebt, bij kinderloosheid of als jij of iemand in jouw omgeving ziek is. Verlies hoeft namelijk niet altijd het overlijden van een dierbare te betekenen. Je bent zelfs welkom zonder dat daar een reden voor is.

Misschien kom je naar het rouwcafé komen om het Afscheidshuis Boxtel eens rustig van binnen te bekijken. Heel vaak vertellen ons mensen dat ze toch wel nieuwsgierig zijn. Hoe ziet het er van binnen uit. Vaak kom je daar alleen naar toe wanneer je te maken hebt met een afscheid. Je bent daarom meer dan welkom om eens te komen kijken. Hoe ziet de grote koeling eruit? Wat kan er allemaal in de verzorgkamer? Wat is het verschil tussen een Rouwcentrum en de 24 uurskamer. Gewoon even rondlopen. Rondkijken. Wanneer je vragen hebt, zijn wij er om ze te beantwoorden.  

Je bent welkom om gezellig een bakkie te doen, met iets erbij. De koffie staat niet klaar, maar die wordt gezet wanneer je binnen komt. Je wilt toch wel een vers bakkie…

Willemijn Bakx
 
Cookie instellingen