De rouwbus....

De uitvaartbus…
Wat doe je als vader komt te overlijden en hij wil het afscheid op zijn manier vormgeven? Het is goed je te realiseren dat je ook bij een uitvaart buiten de vaste kaders kunt denken, out-of-the box. De crematie-met-plechtigheid-in-de-aula-en-condoleance-met-koffie-en-cake-na is vaak de basis, maar er zijn zo veel mogelijkheden om ook persoonlijke wensen en ideeën hierin te verwerken. De laatste jaren zijn we steeds meer bezig met hoe we een afscheid willen invullen. Een persoonlijke uitvaart wordt dan ook echt een persoonlijke uitvaart. Dit heeft de taak van een uitvaartbegeleidster veranderd. Door te luisteren naar de wensen, te luisteren naar de verhalen, ga je samen met de familie op zoek naar de mogelijkheden. Ik ben ook meer een organisator geworden. 
Zo was er eens een man, een gepassioneerde jager. Voor hem was jagen in het teken van wildbeheer. Dagelijks ging hij naar zijn jacht. Vaak ook alleen maar om te kijken, te observeren. De familie wilde na zijn overlijden dat deze passie in het afscheid terug zou komen. Afscheid nemen van een jager en ook een beetje de jager die afscheid neemt van zijn jacht. Ik kreeg toen het idee om een uitvaartbus te gebruiken. Op een beurs had ik deze al gezien en de mogelijkheden bekeken. Ik stelde daarom ook voor om met deze bus, de overledene en familie naar de jacht te rijden. We vertrokken op mooie brede geasfalteerde straten. Maar de straten veranderden in smalle weggetjes en uiteindelijk ploeterde de grote bus over modderige onverharde paden. Toen stonden we midden in het bos. Met die grote blauwe uitvaartbus. Ik zag de ogen van de chauffeur. Tja schoon was de uitvaartbus niet meer. Vol modder en ik had ook wel een beetje de grote wens: ‘Als we maar niet vastlopen.’ Maar alles ging goed. Op een jagersmanier hebben we afscheid genomen van een jager. Indrukwekkend, voor de chauffeur, voor mij, voor de familie en voor iedereen.

Ik maakte een keer kennis met een man die zijn afscheid zelf wilde vormgeven. Hij had namelijk een enorme hekel aan sprekers die van die prachtige verhalen gingen vertellen. Dat wilde hij absoluut niet. Hij koos dus voor een afscheidsbijeenkomst met een hapje en een drankje in een ruimte waar ook zijn kist zou staan. Hij wilde graag dat er over hem gesproken zou worden op een informele manier in een kleine kring. Dus gewoon in een gesprek. Na afloop van de bijeenkomst koos hij voor een uitvaartbus. Een uitvaartbus waar zijn kist in stond en waarin zijn naaste familie plaatsnam. De bus maakte een rondrit die vooraf door hem bepaald werd. Waar hij geboren was. Het huis waar hij was opgegroeid. Zijn school. De kerk waar hij getrouwd was. Waar hij nu woonde. Gestopt bij zijn bedrijf. In de bus werd een toost op hem uitgebracht en was zijn favoriete muziek te horen. De familie heeft deze wens uit laten komen. Ze vonden het heel fijn om met hem in hun midden de onvermijdelijke laatste reis te maken. Niet zelf hoeven te rijden en vooral dat hun vader niet alleen in een rouwauto zou liggen.

Zelfs nu in coronatijd, met de vele, constant wisselende coronaregels is de uitvaartbus heel goed te gebruiken. In de grote blauw uitvaartbus kan de dierbare worden geplaatst. Wanneer de familie een mondkapje draagt mogen er wel 20 mensen in de bus plaatsnemen. Eten of drinken mag nu even niet. Er bestaat de mogelijkheid om via tv-schermen eigen foto’s of een dvd af te spelen. Vanzelfsprekend ook eigen muziek. De uitvaartbus heeft een sfeervolle inrichting en de ramen zijn getint. De bloemen kunnen mee, zelfs familieleden die niet meer zo mobiel zijn.
De uitvaartbus kan ook de afscheidsruimte zijn. De familie bepaalt zelf de route. Op een plek die voor de overledene of de familie betekenis heeft stopt de uitvaartbus. Daar kan bijvoorbeeld iemand een gedachte voorlezen, een herinnering, een gedicht. Zo ontstaat een hele mooie, letterlijke reis door het leven van diegene van wie men afscheid moet nemen.

We leven nu in een tijd waar veel en op korte termijn verandert. Dan is het van belang om te weten, om te zien, om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Zelfs in coronatijd is veel mogelijk. Gewoon een beetje meer out-of-the-box denken.
Willemijn Bakx
www.bakx-uitvaartzorg.nl
www.afscheidshuisliempde.nl

www.rouwbussen.nl
Foto: Daisy Renders-van Hellemondt
 

Cookie instellingen