De nieuwe rouwkaart

De nieuwe rouwkaart…
 

Kaartjes per post sturen, tja post is iets van alle tijd. Vakantiekaartjes, verjaardag, kerst, beterschap. Ook bij een afscheid, crematie, of begrafenis. Rouwdrukwerk is vanzelfsprekend. Er wordt heel veel aandacht, tijd en energie besteed aan het maken van een mooie rouwkaart. Een rouwkaart heeft twee functies. Het deelt mede dat er iemand overleden is en nodigt uit. Uitnodiging voor het rouwbezoek, de afscheidsbijeenkomst, de koffietafel of condoleance receptie. Bekijk de rouwkaarten maar eens die u bewaart, vaak zijn ze zo opgebouwd. Gelukkig werden rouwkaarten, de laatste jaren, al heel persoonlijk. Door eigen afbeeldingen te gebruiken. Foto’s die in de tuin waren gemaakt. Mooie vakantiefoto’s, foto’s van gebruiksvoorwerpen die bij de overledene pasten. Ik vind het altijd heel fijn om te zien dat de familie hier zo mee bezig was. Dit maakt de rouwkaart uniek en persoonlijk. Het samen zoeken naar foto’s is een mooi moment van samen zijn. Van samen herinneringen ophalen, van samen iets maken…
 
Ook een herinneringsprentje krijgt steeds meer een andere betekenis. Het is niet alleen een kaartje ter herinnering, maar ook een dankjewel voor alle aandacht en steun. Daardoor wordt er ook een klein bedankje aan toegevoegd. Een klein aandenken.
Een klein houten vlindertje, een houten hartje. Veel gebruikt zijn bloemzaadjes. Dit geschenkje kan ook een hele speciale betekenis in de dienst krijgen. Vergeet-mij-niet zaadjes zijn hiervan natuurlijk een mooi voorbeeld. Een klein teer blauw bloemetje dat laat zien dat je niet zult vergeten. Maar ook zaadjes van zonnebloemen, rode klaprozen of vlinderbloemen kunnen een mooie betekenis hebben. Alle gasten ontvangen een zakje met bloemzaadjes. Door het zaaien, verzorgen en laten groeien laten we zien dat we de overledene niet zullen vergeten. Er groeit een aandenken, een herinnering. Telkens wanneer we naar de mooie bloemen kijken denken we terug aan hem of haar.
 
Een kaarsje is ook een mooi geschenkje. Ik vertel altijd tijdens de dienst dat iedereen een klein kaarsje krijgt. Ik vraag dan om 's avonds wanneer men thuis is, napraat over de dag, dit kaarsje aan te steken. Een warm lichtje voor het leven samen. Een warm lichtje voor de mooie momenten samen. Een warm lichtje ter ondersteuning van elkaar en de familie. Vind het ook zo geweldig dat veel mensen dan een foto maken van dit kleine brandende kaarsje. Deze foto appt men naar de familie. Ook worden deze foto’s op de persoonlijke gedenkpagina van de overledene geplaatst.
 
Corona heeft invloed op het rouwdrukwerk. Hoe kan het ook anders. Aangezien er maar maximaal 30 mensen bij een afscheidsbijeenkomst aanwezig mogen zijn, gaan families anders denken over een rouwkaart. Enkele weken geleden was er vooral de reactie 'we maken een combinatie'. Een combinatie van de rouwkaart en het herinneringsprentje. Een rouwkaart als mededeling, maar ook als herinnering, om te bewaren, om te koesteren. Rouwkaarten met meer foto’s. Rouwkaarten met een geschenkje, bloemzaadjes, kaarsjes.
 
Rouwbezoeken mogen eigenlijk niet meer. Maar ook daar hebben we een mogelijkheid gevonden. De familie gebruikt de rouwkaart nu ook om mensen op afspraak uit te nodigen om persoonlijk afscheid te nemen van de overledene en ook even samen te zijn met de familie. Ik leg families in mijn AfscheidsHuis Liempde ook altijd uit wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk mogen er maar enkele mensen binnen bij een rouwbezoek. De privéruimte geeft deze mogelijkheid. Die middag de tantes, die avond de vrienden, een andere avond de kleinkinderen.
 
Online contact is nu nog belangrijker geworden. Op de rouwkaart staat een verwijzing naar de gedenkpagina. Een uitnodiging om een persoonlijke herinnering, wens, gedachte, kaarsje of foto achter te laten. Online reacties zijn nu extra waardevol. Een plaats om aan elkaar te laten zien dat je elkaar wilt steunen, je er voor elkaar wilt zijn. Al deze reacties, foto’s, berichtjes, gedichtjes, kaarsjes steunen de familie veel meer dan vaak gedacht wordt. Ik maak altijd, na een paar weken, een boekje van alle reacties op deze gedenkpagina. Dit boekje ga ik dan naar de familie brengen. Een warm en ook kostbaar aandenken…
 
De nieuwe vorm van een rouwkaart in coronatijd kan heel mooi zijn. Iedere verandering, iedere nieuwe regel biedt ook mogelijkheden. Door samen te zoeken naar wat wel kan kunnen we omgaan met een wereld die verandert. Dat laat zien hoe mensen samen sterk zijn. Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen de regels. Samen willen zijn, er voor elkaar willen zijn. Want samen zijn we sterk, samen geeft kracht en steun. Zeker in deze tijd is samen zo belangrijk.
 
Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
www.bakx-uitvaartzorg.nl/gedenken
 
Cookie instellingen