Crematie op zondag......

Crematie op zondag…
 
Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Ik krijg ook vaker te maken met het zoeken naar of een andere locatie of een andere datum/tijdstip. Zo zat ik op woensdagmiddag bij een familie. Moeder was overleden. Dan start de hele achtbaan en een van de eerste dingen die ik met de familie overleg is de dag en tijdstip van de uitvaart. Men wilde graag een crematie. Dit was mogelijk op zaterdag, dan waren er drie dagen om alles te regelen. In korte tijd moeten dan veel keuzes worden gemaakt, veel beslissingen worden genomen. Buiten het feit dat het nog de vraag is of er plaats is op zaterdag in het gewenste crematorium. Dan zou maandag ook kunnen. De familie reageerde niet echt enthousiast. Dat was wel weer ver weg. Maandag vonden ze ook geen fijne dag om een afscheidsbijeenkomst te laten plaatsvinden. Ik luisterde even naar de reacties van de familie, keek ze aan en zei: 'zondag kan ook'. Er viel even een stilte en alle ogen werden op mij gericht. Op zondag? 'Ja', en ik knikte erbij. Op zondag. Ik had dit met het crematorium al eens eerder helemaal besproken en uitgewerkt. Ik wist dus zeker dat het kon. Plotseling veerde iedereen op. Ja, op zondag, dat is een mooie dag. Alle mensen hebben vrij en kunnen dus komen. Ondanks de verbazing eerder over deze mogelijkheid, werd er snel een beslissing genomen. Ja, op zondag.

Zoals ik al zei, het kan wel, maar niet iedereen is er al aan gewend. Dit bleek wel in de navolgende dagen, maar vooral in de vaak onverwachte reacties.
Het begon al met de boeking. Ik kreeg aan de telefoon te horen: 'op zondag, dat kan niet'. Ik vertelde dat dit wel het geval was en na wat telefoontjes heen en weer en lang wachten, kreeg ik toch de bevestiging. Een crematie op zondag was geen probleem. De eerste horde was genomen.

De volgende was de drukkerij. Ik had alle gegevens voor de rouwkaart gemaild en meteen werd ik gebeld. 'Willemijn, ik bel even omdat je een verkeerde dag en datum hebt doorgegeven. Is het nu op zaterdag of maandag? Ik liet even een stilte vallen en legde uit dat het toch de juiste datum was. Toch fijn om te weten dat je drukkerij met je meedenkt.
De rouwkaarten werden gedrukt en snel verzonden. De familie kreeg al de eerste reacties. Niet alleen om te condoleren, maar ook de vraag: 'Op zondag, is dat geen fout op de rouwkaart?'

Toen ik de Vlaswiek binnenkwam stond er meteen een verzorgende voor me. Wenkbrauwen een beetje omhooggetrokken, vragende blik in haar ogen: 'De crematie is op zondag?' Ik reageerde bevestigend met een glimlach. 'Ja, de crematie is op zondag.'

 Door deze reacties stelde ik mijzelf meer in op deze vraag. En dat was heel verstandig. Ik heb telefoontjes gehad, ben zelfs aangesproken op straat. Gelukkig kon ik iedereen geruststellen dat de informatie op de rouwkaart correct was. Mooi waren ook de positieve reacties. Ja, dat is ook een mooie dag voor een afscheid.
Er vinden al vaker crematies op zondag plaats, maar ook in de avonduren. Op tweede kerstdag/paasdag/pinksterdag kan het ook. Maar niet alleen crematies, ook begraven op zondag kan. Er zijn natuurbegraafplaatsen in Brabant waar een natuurbegrafenis op zondag gewoon plaats kan vinden. Ik vind het heel fijn dat die mogelijkheid er is. Het mooie hiervan is eigenlijk dat iedereen hier een eigen beslissing over kan nemen.
Niets moet, veel kan.

Het was voor mij wel leuk om te weten dat ik het eerste uitvaartbedrijf was die op zondag een crematie verzorgde in crematorium Rijtackers. Het personeel bood vrijwillig aan om die dag te werken. Zij wilden ook de eerste zondagcrematie meemaken. We vonden, achter de schermen, wel dat het toch anders was. De stilte, de geuren, de werkwijze…

Maar de verrassing kwam nog. Toen de familie weg was moest ik even naar de koffiekamer komen. Daar stond het 'zondagsteam', met een grote fles champagne en felicitaties. Treffend stond er op het kaartje: 'Jij wilde de eerste zijn en je was de eerste. We hadden niet anders verwacht! Wat een top mensen… ook op zondag.
Willemijn Bakx
06 29 17 64 37
 
Cookie instellingen