Bakx Uitvaarthuizen

Bakx Uitvaarthuizen…

Een nieuw kalenderjaar is weer begonnen. Ik heb het gevoel dat nieuwjaarsdag al zo lang geleden is. Dat zal er wel mee te maken hebben dat er geen nieuwjaarsborrels, nieuwjaarsrecepties, nieuwjaarsfeesten en alle andere varianten die we creëren hebben plaatsgevonden. Dit zijn toch bijeenkomsten om elkaar weer te zien, bij te praten. Samen terug te denken aan het afgelopen jaar. Vooruit denken voor het komende jaar. 

Ik heb mijn (nieuwjaars)column van vorig jaar weer eens gelezen. Hoe kon ik toen weten in welke achtbaan we met zijn allen terecht zouden komen. Mijn plannen voor 2020 hadden vooral te maken met ‘groen’ worden. Mijn kantoor, mijn Afscheidshuis Liempde. Met hybride rouwauto’s, met ecologische uitvaartkisten, biologische catering en nog veel meer. Toch met een glimlach gelezen. Alsof dat over een andere wereld ging. Zo onwetend wat het jaar zou gaan brengen.
Terugdenken aan 2020. Dit geeft soms ongeloof en verbazing. Wat is de wereld toch veranderd. Wat is er toch veel onzeker geworden. Hoe vaak gebruiken we niet de woorden: misschien, als, wanneer, of… Toch blijven we plannen maken voor de toekomst. Een mens overleeft altijd door zich aan te passen aan zijn omgeving. Door te leren van het verleden en deze ervaringen weer mee te nemen naar het heden en de toekomst. We kijken terug, maken de balans op en gaan vol goede moed de toekomst tegemoet.

2021 zal voor mij een jaar worden wat vooral in het teken staat van mijn nieuw Afscheidshuis. Dit keer in Boxtel: Afscheidshuis Boxtel. Tja over de naam heb ik niet lang hoeven nadenken. Wilde een duidelijke naam. Een naam waarbij je ziet wat het is, waar het is en welke functie het heeft. Geen perfect design huis. Dat vind ik niet spannend. Ik ben een uitvaartbegeleidster, geen interieurontwerpster. Voor mij is het vooral belangrijk dat het een huis is waar mensen zich veilig voelen. Een huis dat warmte uitstraalt. Tegelijkertijd een ruimte die de familie zich eigen kan maken. Een eigen (tijdelijk) plekje. Het wordt een ‘huis’ waarin de familie de mogelijkheid heeft om samen, in privésfeer, bij elkaar te zijn. Waar men naartoe kan gaan wanneer men dat kan en wil. Op welk moment dan ook.

Een Afscheidshuis waar de familie bij elkaar kan komen. Binnen alle coronaregels. Waar ze samen kunnen praten over het afscheid. Wat zijn de wensen? Wordt het ingetogen of toch met zoveel mogelijk gasten? Samen praten over muziek. Samen een mooie PowerPoint maken. Mooie gedichten uitzoeken. Samen teksten maken waarbij men hoopt dat dit elkaar zal steunen. Een huiselijke, warme ruimte waar je samen koffie kunt drinken met een (Brabants) koekje.
Een plaats die iedereen een beetje zelf kan inrichten. Zodat deze ruimte bij hen past. Dat laatste is niet altijd gemakkelijk. Zo veel verschillende families, met allemaal eigen wensen. Met allemaal een eigen manier van afscheid nemen. Gelukkig heb ik al wat ervaring. Al twee jaar kunnen families gebruikmaken van Afscheidshuis Liempde. Dat is eigenlijk geworden zoals het nu is door te blijven luisteren naar de mensen die daar gebruik van maken. Of juist niet… Wat ik vooral geleerd heb is de wens naar rust en privacy. Een eigen plekje maken. Er worden foto’s meegenomen, dekens, gebruiksvoorwerpen, kunst, schilderijen, tekeningen van kleinkinderen, de favoriete stoel, haar fiets. Een paar weken geleden nog zijn scooter. Deze scooter is naast de kist gezet. Het is toch fantastisch dat ik de familie zo’n ruimte kan aanbieden. Ook al is dat voor een dag, of een paar dagen.

Een nieuw jaar, toch weer een nieuw begin. Ondanks alle onzekerheid, maar ik ga ervoor. Bakx Afscheidshuizen zal in 2021 worden uitgebreid, naast Afscheidshuis Liempde met Afscheidshuis Boxtel. Ik weet, hoop en zal er alles aan doen dat dat ook weer een plaats zal worden van herinneringen en mooie momenten. Van samen afscheid nemen. De kleine stapjes die genomen worden naar de afscheidsbijeenkomst. Maar vooral dat het respectvol, mooi en onvergetelijk zal zijn.

Ik zal ervoor zorgen dat het Afscheidshuis, of dat nu in Liempde is of in Boxtel is, een ruimte wordt waar dit mag. En vooral waar dit kan. Nu vraagt u zich af, 'Oh ja, waar is het dan, dat Afscheidshuis Boxtel?' Nou dat hou ik nog even voor me. Komt nog. Op dit moment kan ik er toch geen gebruik van maken…

Ik ben iedereen heel erg dankbaar voor de hulp, de ervaringen, de gesprekken van de afgelopen jaren. Zonder jullie had ik dit nooit voor elkaar gekregen. Waar ik nu sta en wat ik nu doe heeft alles te maken met wat ik van iedereen geleerd heb. Samen met jullie kan ik dit realiseren en vorm geven. Mocht u nog tips, ideeën, adviezen of opmerkingen hebben, laat het me weten, want uiteindelijk hebben jullie het laatste woord.

En zo hoort dat ook…

Willemijn Bakx
06 29 17 64 37

Bakx Uitvaartzorg
Afscheidshuis Liempde
Afscheidshuis Boxtel
 
Cookie instellingen