Afscheid in kleur

Afscheid……altijd bijzonder.Afscheid nemen is meer dan alleen de begrafenis of crematie. Willemijn Bakx van Bakx Uitvaartzorg wil samen met jou stilstaan bij het leven, wat altijd zichtbaar mag zijn in een afscheid. Met zorg voor nabestaanden en aandacht voor de vele persoonlijke wensen organiseert zij de uitvaart tot in de kleinste details. Ieder mens is uniek, dus mag een uitvaart ook bijzonder zijn.

Afscheid in kleur
Er zijn zo veel kleuren; vrolijke, heldere, zachte, sombere. De kleuren zwart en grijs zijn al door de jaren heen verbonden met de dood. Ze geven onze gevoelens van verdriet en gemis weer. Maar wanneer we afscheid nemen, denken we ook terug aan alle mooie momenten, het leven samen, kleurrijke herinneringen.
Zo zei een familie tegen mij: "Geen zwart dragen bij de afscheidsdienst, dat is zo somber." Ja, dacht ik dan, waarom geen kleur, een kleur die bij de overledene hoort, bij zijn of haar leven. Een kleur die bij de familie past. Ik vroeg welke kleur ze het beste bij hun moeder vonden passen. Rood, de kleur rood, dat was meteen de reactie. Ja, dat was haar kleur. Samen met de familie hebben we toen gekeken waar we deze kleur konden gebruiken. In ieder geval in de kleren die ik en de familie droegen tijdens de afscheidsbijeenkomst. De kaarsen die werden aangestoken waren natuurlijk rood, net zoals de bloemen op haar kist. Het nummer 'Rood' van Marco Borsato werd gebruikt en de tekst gaf zeker de gevoelens van de familie weer.        

De rode kleur, haar lievelingskleur. De kleur van de liefde…
De kleur van haar lievelingsbloemen, rode rozen. Rood, een kleur die in allerlei grote en kleine dingen in haar huis te zien was. Rood de kleur van haar leven, soms wat rebels, maar ook een leven vol liefde, energie en kracht. Rood de kleur van haar hart.

Een afscheid is altijd uniek en persoonlijk. Daarvoor hoeven geen grote, dure, uitzonderlijke dingen te gebeuren. Een persoonlijk afscheid gaat over de persoon zelf, wie was hij/zij, wat heeft hij/zij voor de familie betekend. Daarom kunnen kleine dingen, bijvoorbeeld een eigen kleur, een mooie, betekenisvolle rol spelen.

Daarom laat ik nu altijd de familie kiezen welke kleding ik zal dragen, maar ik geef ze ook ideeën over het gebruik van kleuren. Wit, de kleur van eenvoud, van eerlijk zijn… Oranje, de kleur van vernieuwing… Geel de kleur van de zonnebloemen, van de zomer, de zon…Groen wanneer de overledene zeer betrokken was bij de natuur. Of alle kleuren tezamen. Een afscheid in kleur, voor alle kleurrijke herinneringen.

Willemijn Bakx, www.bakx-uitvaartzorg.nl, 06 29 17 63 47
 
Cookie instellingen